Rinnakkaisyhteiskunnat voivat Ruotsissa hyvin ja muut eivät niinkään. Näin voisi tiivistää kaupunginhallituksen tuottaman raportin, jossa selvitetään Göteborgiin pesiytyneen klaanipohjaisen rikollisuuden tilaa. Klaaneja tulee lisää ja ne taistelevat jo nyt keskenään vaikutusvallasta, kertoo Expressen.

”Kaupungin viranhaltijat valittavat siitä, että sukulaisuuteen perustuvien rikollisverkostojen vaikutusvalta estää heitä aika ajoin suorittamasta työtehtäviään”.

Lainaus on Göteborgin johdon teettämästä raportista, jossa selvitetään kaupungissa vaikuttavia rikollisklaaneja ja niiden toimintatapoja. Selvityksestä käy ilmi, että tilanne erityisesti kaupungin koillisosissa on pahentunut ja klaanien aktiivisuus lisääntynyt viimeisen vuoden aikana.

– Mitä tulee perhepohjaisiin rikollisverkostoihin, kehitys ei välttämättä mene oikeaan suuntaan. Tuntuukin siltä, ​​että pelko ja huoli luikertelevat ruotsalaiseen yhteiskuntaan ja jäävät pysyviksi. Hyvä että tilanne huomataan, se on iso osa ratkaisua, sanoo Göteborgin poliisipäällikkö Erik Nord.

Klaanit hallitsevat ongelmalähiöitä

Aiemmissa selvityksissä vuokrakiinteistöjen omistajatahot ovat kuvailleet, kuinka alueen klaanit ovat jopa karkottaneet ”hallitsemiltaan” asuinalueilta laillista liiketoimintaa harjoittavia yrityksiä. Erityisesti, jos yritykset eivät suostu rikollisen toiminnan välikappaleiksi.

Viidesosa haastatelluista vuokrataloyhtiöiden edustajista pitää perhe- ja sukuperustaisia verkostoja ”vähintäänkin ongelmallisina” läntisessä Ruotsissa.

Kirjailija Anna Ekström on selvityksessään kuvannut, kuinka kaupungin työntekijöistä ”tulee pakosta tai vapaaehtoisesti vaikenemalla rikollisten työkaluja”. Jo pelkkä asiakkaan sukunimi saattaa herättää pelkoa muuallakin kuin sosiaalitoimen ammattilaisten piirissä.

Tarkoitushakuista informaatiota somessa

Tilanteen paheneminen Göteborgin koillisosissa – johon kaupunginhallituksen raporttikin viittaa – johtuu ruotsalaisista sosiaalijärjestelmää vastaan suunnatusta disinformaatiokampanjasta.

Väärän ja tarkoitushakuisen informaation levittäminen oli arabiankielisissä somekanavissa erityisen vilkasta vuoden 2022 alussa.

Samaan aikaan osuivat rikollisklaanien aggressiivisten rekrytointikampanjoiden huippu sekä useat koillisten lähiöiden asukkaiden väliset yhteenotot.

Syyrialaiset vahvistavat asemiaan

Poliisi on havainnut Göteborgin ulkopuolella uusia klaanirakenteita, jotka pyrkivät ottamaan osansa rikollisesta markkinasta. Nämä suvut ovat pääosin lähtöisin Syyriasta, ja poliisi uskoo niiden vahvistavan asemaansa Etelä-Ruotsissa.

Poliisi pitää mahdollisena, että eri rikollisklaanit ajautuvat yhteenottoihin, kun uudet tulokkaat pyrkivät ottamaan osansa erityisesti huumekaupasta.

Toisaalta sellainenkin kuvio on mahdollinen, että syyrialaisverkostot aloittavat yhteistyön Göteborgin aluetta pitkään hallinneiden turkkilaislibanonilaisten klaanien kanssa

SUOMEN UUTISET