Pääsiäismellakoiden päästyä vauhtiin kiirastorstaina Ruotsin keskusrikospoliisi koosti nopeasti ohjeet seuraavien päivien varalle. Poliisien olisi pidettävä huolta varusteistaan ja autoistaan, muuten virkavallan uskottavuus joutuu koetukselle. Mutta miten kävikään.

Keskusrikospoliisin tiedusteluyksikkö sai välittömästi Linköpingin ja Norrköpingin kiirastorstain levottomuuksien jälkeen tehtäväkseen tuottaa Örebron poliisille näkemyksen siitä, mitä tuleman pitää.

Raportin tarkoituksen oli auttaa Örebron poliisia selviytymään Rasmus Paludanin vaalitilaisuudesta pitkäperjantaina.

Usko poliisin kykyihin saattaa horjua

SVT on saanut käsiinsä osin luottamuksellisen asiakirjan, jossa tiedusteluyksikkö ennustaa väkivaltaisuuksien jatkuvan ja painottaa poliisin ajoneuvojen ja varusteiden suojelemisen tärkeyttä.

Linköpingissä mellakoitsijat murtautuivat poliisiautoihin ja varastivat varusteita, joiden kanssa he poseerasivat sosiaalisessa mediassa (video).

Linköpingin tapahtumiin viitaten raportissa varoitetaan: Jos vastaavan sallitaan tapahtuvan tulevaisuudessa, se voi edelleen vahingoittaa uskoa poliisin kykyyn ylläpitää yhteiskunnan järjestystä ja turvallisuutta.

Paimenkirje tuli liian myöhään

Keskusrikospoliisin raportti päätyy suositukseen: Siksi tulee kiinnittää riittävästi huomiota resurssien mitoittamiseen, jotta pystymme turvaamaan varusteemme ja ajoneuvomme myös tällaisessa kriittisessä tilanteessa.

Keskusrikospoliisin paimenkirje tuli ilmeisesti myöhässä, sillä pitkäperjantain tapahtumat Örebrossa eivät poliisin kannalta menneet kuin Strömsössä. Mellakoitsijat ryöstivät poliisiautoista varusteita ja tuikkasivat lopuksi autot tuleen. Rettelöitsijät varastivat myös poliisin joukkojenhallinta-ajoneuvon ja köröttelivät sillä hengenvaarallisesti ympäriinsä (video).

SUOMEN UUTISET