Ukrainan kriisin opetus on, että EU:n naapuruuspolitiikka ei ole onnistunut. Näin sanoi perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini eduskunnan suuressa Venäjä-keskustelussa.

– EU:n tavoitteet olivat liian laajoja suhteessa taloudelliseen kantokykyyn ja vaikutusvaltaan naapurustossa. Valiokunta korostaa, ettei naapurusto esimerkiksi kaikilta osin jaa EU:n arvoja eikä länsimaista demokratiaa. Myös politiikan toimeenpano on ollut horjuvaa, Soini moitti.

Soini totesi, että EU:n naapuruuspolitiikan tulisi olla jäntevää, mutta vastuun tulisi olla jäsenmailla.

– EU:n politiikkaa ei tule jättää EU:n byrokraattien vangiksi. EU:n politiikka ei saisi myöskään rajoittaa jäsenmaiden omia yhteyksiä eri suuntiin, hän linjasi.

Heikko tai liian vahva
Venäjä ovat pahaksi

Soini sanoi Ukrainan kriisin muuttavan Euroopan tilannetta, mikä heijastuu myös Suomen tilanteeseen ja talouteen.

– Venäjän kehitystä täytyy tarkastella historiaa vasten. Heikko Venäjä on Suomelle yhtä epätoivottava kuin suurvaltaideologiaansa toteuttava vahva Venäjä, Soini sanoi.

– EU:n pakotteet ovat välttämätön ja johdonmukainen osa Venäjän-politiikkaa, mutta ne eivät ole Venäjän talousahdingon päällimmäisin syy. Venäjän talouden heikentyminen ja vastapakotteet vaikuttavat suomalaisiin yrityksiin, miltä Suomen täytyy koettaa suojautua. Minkäänlaista etupiiriajattelua ei Suomi saa hyväksyä, Soini korosti.

Putin arvaamaton

Vladimir Putinin politiikka ei ole vain reaktiota lännen toimintaan, Soini korostaa.

– Historiallinen näkökulma täytyy pitää kirkkaana mielessä!

Putinin puheet ovat ristiriitaisia. Se voi olla Soinin mielestä tarkoituskin: Venäjä voi antaa tahallaan arvaamattoman kuvan itsestään: sellaisen valtion reaktioita pelätään ja varotaan, millä on Venäjän näkökulmasta hyvä vaikutus.

– Mitä pidämme ihmeellisenä, voi olla toisesta näkökulmasta taitavaa, Soini huomautti.

Venäläisvähemmistöstä
ei saa antaa tehdä uhria

Soinin mielestä Suomen 60 000 venäläistaustaista ihmistä voi olla myös voimavara.

– Mutta pitää välttää tilannetta, että se olisi ulkomaan informaatiosodassa uhri, Soini painotti.

– Venäjän kehitystä täytyy tarkastella aina pitkällä aikavälillä. Suomella on rajanaapuri, jonka kehitystä on nyt vaikeaa ennustaa. Näyttää, ettei Venäjä ole luopunut vastakkainasettelusta. Mutta Suomen täytyy silti hakea käytännöllisiä ratkaisuja.

VELI-PEKKA LESKELÄ

Tagit