Tieteenfilosofiaa koskenut verkkokeskustelu sai tänään omituisen käänteen, kun Tampereen yliopiston apulaisprofessori Panu Raatikainen päätti käydä vastaväittäjänsä, MTV3:n toimittajan Ivan Puopolon kimppuun hyvin erikoisella tavalla. Raatikainen julkaisi Puopolovin vanhoja opintosuoritteita koskevia tietoja julkisessa verkossa loatakseen tätä. Hänellä ei ollut oikeutta käyttää opintorekisteritietoja tällä tavoin.

Tere Sammallahti (kok.) kuvaa Uuden Suomen blogissaan tapahtunutta:

– Kenties äänekkäin Puopoloa haukkunut akatemian edustaja oli Tampereen yliopiston apulaisprofessori ja filosofi Panu Raatikainen, jonka poliittinen asenteellisuus esimerkiksi feminismikriitikkoja tai ketä tahansa markkinaliberaalia kohtaan on jokaiselle twitteristille tuttu juttu. Tampereen yliopiston työntekijänä Raatikaisella on sattumoisin, Twitterin lisäksi, myös pääsy oppilaitoksen opiskelijarekisteriin. Niinpä Raatikainen tehosti henkilöön käyvää viestiään julkaisemalla tietoja Puopolon opintorekisteristä maalatakseen hänestä kuvaa epärehellisenä ja epäluotettavana keskustelijana, Sammallahti kirjoittaa.

Sammalahti pitää tapauksen huolestuttavimpana ulottuvuutena sitä, että ”yliopiston henkilökunta ottaa käytössään olevat henkilörekisterit aseiksi nettikeskusteluissa”.

Monet verkkokeskustelijat kummastelivat Raatikaisen tempausta ja ihmettelivät tämän toimintatapaa. Raatikainen ymmärsi pian toimineensa väärin ja poisti twiittinsä. Kuvakaappaus kuitenkin kertoo, mistä on kyse:

Sammalahden mukaan Raatikaisen kommentti opinnoista pitää sinällään paikkaansa, mutta Puopolo oli korjannut Skeptikko-lehdessä olleet tiedot jo paljon aikaisemmin.


Tampereen Yliopisto pahoittelee tapahtunutta.

– Pahoittelemme tapahtunutta. Työntekijämme on julkaissut yksityishenkilön opintorekisteritietoja, vaikka hänellä ei ollut siihen oikeutta. Hän on poistanut tweetin. Käymme asiasta vakavan keskustelun ja tarkistamme prosessejamme varmistaaksemme, ettei vastaavaa tapahdu jatkossa, yliopisto kirjoittaa.

Tapaus on nostattanut lisää verkkokeskustelua pitkin päivää.

Muun muassa Stara-verkkomedian päätoimittaja ja kokoomusaktiivi Jocka Träsbäck kysyy yliopistolta, onko Raatikainen syyllistynyt tietosuojarikkomukseen julkaistessaan yliopiston rekistereistä yksityishenkilöä koskevia tietoja.

– Tämä aihe kiinnostaa minua kovasti näin GDPR-aikakautena, Träsbäck huomauttaa viitaten uuteen tietosuoja-asetukseen.

Korjaus 25.4.2019 klo 12:56. MTV3:n toimittajan nimi on Puopolo, ei Puolopov.

SUOMEN UUTISET