Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak perää ympäröivien arabivaltioiden vastuuta palestiinalaisten siviilien auttamisessa. Hän sanoo 18.10. MTV3:n Asian ytimessä -ohjelmassa, että esimerkiksi Saudeille ja Emiraateille palestiinalaiset ovat pelkkä sisäpoliittinen pelinappula.

Palestiinalaissiviilien sijaan rikkaat öljyvaltiot rahoittavat muiden muassa ääriuskonnollisia moskeijoita Euroopassa ja Suomessa. Nyt lähialueen valtioilla olisi todellinen tilanne osoittaa, välittävätkö he palestiinalaissiviileistä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak otti ohjelman aluksi kantaa myös siihen, kuinka mediassa tiedettiin heti Israelin olevan syyllinen Gazassa keskiviikkona tapahtuneeseen al-Ahli Arab -sairaalan räjähdykseen.

Suomalaiset mediat, kuten Yle, STT ja Helsingin Sanomat, uutisoivat Israelin iskeneen sairaalaan. Samalla mediat esittivät uhriluvun olleen 471. Lähteenä oli käytetty terroristijärjestö Hamasia tai sen hallinnassa olevaa Gazan terveysministeriötä. Jälkikäteen on käynyt ilmi, että uhreja on kymmenestä viiteenkymmeneen.

Kokonaisuuteen ei suuri käänne

– Kokonaisuuteen ja sotaan tämä ei ole suuri käänne. Joitakin ihmisiä kuoli. Vain yksi osapuoli, Hamas, joka valehtelee jatkuvasti, on sanonut, että uhreja on satoja. Kun on nähty kuvia räjähdyspäivästä, on aika selvä, että siellä ei räjähtänyt mitään Israelin asevoimien käyttämää liitopommia tai mitään muuta, Salonius-Pasternak sanoo.

– Ehkä tämän voisi kääntää niin, että nyt sekä media että ihmiset sosiaalisessa mediassa hetken hengähtäisivät, kun tämä sota ikävä kyllä jatkuu, ja miettisivät, ketä he kuuntelevat ja miksi. Ehkä tämä voi olla käännekohta sille, miten kuunnellaan Hamasia ja muita toimijoita alueella.

Bidenin syyt matkustaa Israeliin

Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Israelin matkaan on kaksi pääsyytä. Yksi on osoittaa tukea Israelille ja toinen se, että humanitääristä apua voidaan toimittaa Gazaan.

– Tässä on pakko sanoa, että on kiinnostavaa, että Yhdysvaltain oletetaan aina toimivan. Biden ilmoitti sadan miljoonan lisäavusta palestiinalaisille Gazaan. Missä ovat saudit, missä Emiraatit? Heillä olisi antaa miljardeja. He eivät selvästikään välitä pätkääkään palestiinalaisten siviilien kohtalosta, vaan pitävät näitä pelinappuloina. Maat rahoittavat ääriuskonnollisia moskeijoita Euroopassa ja Suomessa, hän sanoo ja jatkaa:

– Palestiinalaisten asia on helppo sisäpoliittinen nappula näille maille. Nyt kun olisi hyvä tilanne tukea palestiinalaisia siviilejä, niin eipä näy muita, vaan odotetaan, että Yhdysvallat ratkaisisi tämän ongelman.

Egypti ei halua pakolaisia missään nimessä

Egypti on ilmoittanut, ettei se halua vastaanottaa pakolaisia turvallisuuspoliittisista syistä.

– Egypti on osa saartoa. Se ilmoitti, ettei halua ottaa vastaan pakolaisia, koska joukossa voi olla terroristeja. Egypti on sanonut, että he eivät missään nimessä halua heitä ottaa. Voisiko heitä lennättää jonnekin muualle lähialueille mahdollisesti? Salonius-Pasternak pohtii.

– Se on oikea ongelma, jolle ei löydy selvää ratkaisua, mutta ehkä tässä kohtaa niiltä, jotka haluavat olla johtovaltioita siellä, näkyisi hieman enemmän pyrkimystä ongelman ratkaisemiseen. Yhdysvalloilla on tietenkin kriittinen rooli, koska varmaan vain Yhdysvallat saa Israelin mukaan tähän, mutta kyllä muitakin tarvitaan.

Gazan sairaalaiskun uhrilukua liioiteltu

Sanomalehti The Wall Street Journalin haastatteleman tiedustelutiedon analyytikko Blake Spendleyn mukaan paikalta otetut valokuvat ja videot ”vastaavat pikemminkin 50 kuollutta”.

Myös monet muuta kansainväliset asiantuntijat epäilivät ilmoitettuja uhrilukuja.

– Kuvat tapahtumapaikalta eivät vastaa mielestäni ilmaiskua ja yli viittäsataa kuolonuhria, australialainen analyytikko Nathan Ruser kirjoitti X:ssä (entinen Twitter).

Hän sanoi samassa keskusteluketjussa myös, että vain kolmessa parkkipaikan autoista näkyy merkkejä kineettisistä tai rakenteellisista vaurioista ja niistä loput on tuhoutunut tulipalossa.

Uhrien määrä lasketaan kymmenissä

Uutistoimisto AFP haastatteli nimettömänä korkea-arvoista eurooppalaista tiedustelulähdettä.

– Uhreja ei ollut kahtasataa eikä viittäsataa. Tarkempi arvio on, että niitä on kymmenen tai viisikymmentä.

Newsweekiin oli puolestaan otettu kommentteja Yhdysvaltain ilmavoimilta.

– Me emme tiedä, moniko kuoli, eivätkä tiedä israelilaisetkaan. Mutta sekä meidän että heidän tiedustelutietonsa osoittavat, että uhreja oli korkeintaan muutama kymmenen. En sano, etteikö tämä olisi tragedia, mutta tämä on myös Hamasin liioittelua ja räikeää valehtelua, nimetön lähde sanoi Newsweek-julkaisulle.

Heli-Maria Wiik