Etenkin SDP on kertonut, miten hoitotakuulainsäädäntö on tärkeä erityisesti siksi, että se parantaa ihmisten mahdollisuutta päästä hoitoon entistä nopeammin ja oikea-aikaisesti. Kansanedustaja Ari Koposen mukaan demarien lupaus seitsemän päivän hoitotakuusta ei toteudu, ja tilanne on vain pahentunut.

Ensikontaktin saamisen nopeuttaminen estää sairauksien pahenemista entisestään. Mahdollisimman varhainen puuttuminen vähentää sekä inhimillistä kärsimystä että pidemmän aikavälin kuluja yhteiskunnalle.

– Todellisuudessa mikään näistä ei toteudu, ja tilanne on vain pahentunut. Olisi myös mukava tietää, mihin SDP:n lupaus seitsemän päivän hoitotakuusta perustui, kun tällä viikolla oma ministerinne kertoo suoraan, ettei hänellä ole ”ratkaisun avaimia” sote-alan hoitajapulaan. Miten voitte luvata sellaista, jota ette voi ratkaista? kysyy Ari Koponen.

Eivätkö hoitojonot ole vielä tarpeeksi pitkät?

Sanna Marinin hallitus on antanut myös esityksen, jolla on tarkoitus selkeyttää paperittomien ja vastaavassa tilanteessa olevien terveydenhuoltoon liittyvää lainsäädäntöä. Lain on tarkoitus tulla voimaan nopeasti heti ensi vuoden alusta.

– Voisi kysyä, eivätkö suomalaisten hoitojonot ole hallituksen mielestä vielä tarpeeksi pitkät, vaikka nyt puhutaan jo päivittäin, miten potilasturvallisuus vaarantuu juuri pitkien jonojen takia. Asioita tulisi priorisoida ja laittaa tärkeysjärjestykseen, mutta tämän hallituksen aikana sitä on turha odottaa, päättää Koponen.

Suomen Uutiset