Perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerola haluaa selvittää mahdollisuudet ottaa käyttöön verojen korvamerkintä osana valtion budjettiperiaatteita.

Hän jätti toimenpidealoitteen hallitukselle perjantaina. Eerolan mielestä veronmaksajien tuottamat resurssit eivät ole talouskasvun aikana kohdistuneet yhteiskunnan kehityksen kannalta oleellisiin ja välttämättömiin käyttötarkoituksiin.

– Kun verotuloja ei ole yksilöity ja korvamerkitty tiettyä tarkoitusta varten, on tämä mahdollistanut ideologisen jakopolitiikan, Eerola toteaa.

Kasvattaisi luottamusta yhteiskuntaan

Hänen mukaan ilmaisten terveyspalveluiden tarjoaminen ulkomaalaislain perusteella rikoksiin syyllistyville henkilöille on malliesimerkki ideologisesta jakopolitiikasta.

– Jos verotuksessa annettaisiin valinnanvapaus siitä, haluaako omaa verokertymäänsä käyttää esimerkiksi turvapaikkapolitiikkaan, vanhustenhoitoon tai puolustusvoimiin parantaisi se kansalaisen osallisuutta ja luottamusta yhteiskuntaan. Moni haluaisi panostaa myös koulutukseen ja säilyttää kyläkoulut lähellä ihmistä, eikä avustaa koodaribussia Afrikassa, Eerola täsmentää.

Kohde esiin veroilmoituksessa

Toimenpidealoitteessa Eerola tarkastelee myös haasteita käytännön toteuttamiselle.

– Käytännön toteutus voisi olla sen luonteinen, että veronmaksaja määrittäisi tuloverotuksensa perusteita veroilmoituksessa tiettyyn osuuteen, kuten 15 prosenttiin saakka.

SUOMEN UUTISET