Täytyy toivoa, etteivät he nyt joudu minnekään ihmiskaupan kohteeksi tai muuta. Näin lausui ulkoministeri Pekka Haavisto keskiviikkoiltana MTV:llä, ja hämmensi al-Hol-pakkaa entisestään.

Ihmiskaupan? Tai muuta? Mitä ihmeen ”muuta”?

Pekka Haavisto on käynnistänyt operaation, mutta ei pystykään takaamaan lapsille turvaa edes ihmiskaupan riskin osalta. Ilta-Sanomien MTV-referaatista käy ilmi, että suomalaiset viranomaiset olivat käynnistäneet operaation kahden orpolapsen evakuoimiseksi leiriltä läheisperheittensä luota.

Haaviston sekavien puheiden takia on mahdotonta hahmottaa Hesaria ja Yleä lukiessa, olivatko lapset keskiviikkona Syyriassa vai Irakissa ja matkustiko ulkoministeriön erityisedustaja heidän kanssaan vaiko ei. IS:n mukaan Haavisto epäili lasten olevan ilmeisesti kurdiviranomaisten hallussa.

Vaikutti siltä, ettei Haavisto tiennyt tarkkaan, missä lapset olivat, kenen hallussa ja kuka heistä kantoi vastuun.

Haaviston toivotaan pyytävän anteeksi kurdeilta

Ulkoministeri Haavisto ilmaisi olevansa huolissaan siitä, että lapset joutuisivat vakavan ihmisoikeusrikkomuksen kohteeksi. Mitä ilmeisimmin hän tarkoitti ihmiskaupasta puhuessaan uhkaa joutua seksuaalisesti hyväksikäytetyksi.

Mistä ihmeestä Haavisto oli saanut päähänsä näin hurjia uhkakuvia? Lapsethan oli määrä pelastaa vaarallisista olosuhteista minimaalisin riskein.

Lähi-idän ja islamin asiantuntija Seida Sohrabi kommentoi asiaa sosiaalisessa mediassa. Hänestä Haavisto oli antanut ymmärtää, että kurdit voisivat kohdella lapsia kaltoin toisin kuin heidän jihadistisijaisperheensä, jotka ovat syyllistyneet terrorismin tukemiseen.

– Näinkö kurdeja kiitetään? Puhumalla heistä mahdollisina ihmiskauppiaina tai muuna törkeänä toimijana… Olen saanut paljon viestejä Suomen kurdeilta, jotka ovat Haaviston kommenteista pahoittaneet mielensä… Anteeksipyyntö olisi paikallaan, Sohrabi kirjoitti.

Haavisto loikkasi kuitenkin dramaattisista ihmiskauppaepäilyistään ketterästi melodraaman puolelle: uskoon, toivoon ja rakkauteen. Ja joulupukkiin. Hänestä orpojen pelastaminen on paras joululahja sukulaisille.

Lahja on kuitenkin ehdollinen: ”Heidän isovanhempansa ja suvun muut jäsenet ovat olleet koko tämän ajan huolissaan lasten tilanteesta. On varmaan paras mahdollinen joululahja, kun lapset tulevat kotiin, jos tämä onnistuu.”

Jos? Kotiin. Mihin ihmeen kotiin? Mitä Haavisto oikein lupaa?

Kun ulkoministeri luuli olevansa sosiaalityöntekijä

Leirin lapsista on tehty Suomessa lastensuojeluilmoituksia. Ne on selvitettävä ensitilassa, kun lapset saapuvat Suomen maaperälle. Lasten sijoituksista ja mahdollisista yhteydenpidon rajoituksista on tehtävä viranomaispäätös. Sen tekevät sosiaaliviranomaiset lasta ensin kuultuaan – eikä Pekka Haavisto.

On ennenkuulumatonta, että Suomen ulkoministeri junailee lapsen sijoitusta etukäteen. Selitykseksi ei enää kelpaa se, että puhujaa olisi ymmärretty väärin. Suomen ulkoministeri ei saa höpötellä mitä sattuu saati sekaantua asioihin, jotka eivät hänelle kuulu.

Todennäköisesti lasten suvut eivät edes saa luvattua joululahjaa. Lastensuojelun käytännöt tuntien vain ani harva suostutaan sijoittamaan sukulaisten luokse. Valtaosin heidät sijoitetaan sijaisperheisiin, ammatillisiin perhekoteihin ja lastensuojelulaitoksiin, joissa yhteydenpitoa läheisiin usein rajoitetaan.

Joten ei vaiskaan taas ja rauhallista joulua, toivottelee Haaviston Pekka.

MARIA ASUNTA