Perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila jätti maanantaina hallitukselle kirjallisen kysymyksen. Junnila kysyy tiedostaako hallitus, kuinka tärkeää on puuttua nuorten naisten seksuaaliseen häirintään ja miksi kulttuurineuvos Veijo Baltzarin toimintaan ei kuitenkaan reagoitu, vaikka siitä oltiin korkeakouluyhteisöissä ja ministeriöissä tietoisia vuosien ajan.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzaria epäillään törkeästä ihmiskaupasta.

– Erityisen raskauttavana on pidettävä sitä, että Baltzarin toiminnasta olivat lehtitietojen mukaan jopa ministerit tietoisia. Eivätkö he kokeneet velvollisuudekseen puuttua nuorten naisten seksuaaliseen hyväksikäyttöön vai olivatko ystäväpiirit liian tiiviitä? Tämä on Me Too -aikakautena anteeksiantamatonta, Vilhelm Junnila jyrähtää.

Eturivin poliitikkojen kultapoika

Junnila viittaa Humanistisen tiedekorkeakoulun jo vuonna 2012 teettämään tutkimukseen, jossa todettiin, että Baltzarilla oli pyrkimys erityisen vahvaan ja läheiseen ohjaussuhteeseen opiskelijoiden kanssa ja oppilailta edellytettiin ”ehdotonta sitoutumista” ohjaajan auktoriteettiin. Tutkijalehtorit olivat huolissaan, miten toiminta vaikuttaa osallistujien henkiseen hyvinvointiin. Ohjaustoimintaan liittyi ihailua, läheisyyttä ja romantiikkaa.

Selvityksen aikana kulttuuri- ja urheiluministerinä toimi Paavo Arhinmäki (vas.), joka oli vahvasti mukana Baltzarin myöhemmissä hankkeissa, kuten Euroopan omatunto -konferenssissa. Opetusministerinä toimi Jukka Gustafsson (sd.). Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai lehtitietojen mukaan tietoa Baltzarin toiminnasta ja seksuaalisesta häirinnästä vuonna 2018. Taideteollisen korkeakoulun kunniatohtori Paavo Lipponen on avoimesti puhunut pitkäaikaisesta ystävyydestään Baltzariin.

Tukeminen lopetettava välittömästi

Baltzar sai seksuaaliseen ahdisteluun liittyvän tuomion jo vuonna 1999. Edellä mainitusta huolimatta presidentti Tarja Halonen myönsi hänelle myöhemmin kulttuurineuvoksen arvonimen ja toimi hankkeiden suojelijana. Baltzarin Drom ry -yhdistystä on avokätisesti tuettu julkisin varoin.

– Ministeriöiden ja kulttuuriyhteisöjen toimintaa on kehitettävä siten, että vastaavat tragediat voidaan välttää. Drom ry:n tukeminen on lopetettava välittömästi, Junnila toteaa.

SUOMEN UUTISET