Helsinkiläinen musiikkipedagogi kertoo kuulleensa oppilaaltaan Baltzarin vetämään teatteritoimintaan liittyvistä ahdisteluväitteistä jo vuosia sitten. Hän otti yhteyttä eri tahoihin varoittaakseen Baltzarin toiminnasta, mutta varoitukset kaikuivat kuuroille korville.

Viime päivinä olemme saaneet uutisissa lukea, miten useat henkilöt ovat olleet yhteydessä muun muassa Drom-teatterin strategiseen ohjausryhmään kuuluneisiin poliitikkoihin kertoakseen, mitä kulissien takana tapahtuu.

Nämä yhteydenotot eivät johtaneet poliitikkojen taholta mihinkään toimenpiteisiin Veijo Baltzarin toiminnan lopettamiseksi ja hänen uhreinaan olleiden nuorten tyttöjen auttamiseksi. Poliitikot varjelivat ainoastaan omaa mainettaan pesemällä kätensä ja katkaisemalla omat yhteytensä Drom-teatteriin.

Mainos koulun ilmoitustaululla houkutteli mukaan

Helsinkiläinen musiikkipedagogi Eeva (nimi muutettu) kertoo Suomen Uutisille kuulleensa lauluoppilaaltaan Baltzarin kyseenalaisista ohjausmetodeista. Musiikkiteatterista kiinnostunut lukiolaistyttö oli löytänyt koulunsa ilmoitustaululta Drom-teatterin mainoksen, jossa etsittiin esiintyjiä musiikkinäytelmään. Tilaisuus vaikutti houkuttelevalta, joten tyttö lähti mukaan produktioon.

Pian tämän jälkeen tyttö alkoi laulutunneilla kertoa Baltzarin ohjaustyylistä, jonka hän koki ahdistavana. Tyttö halusi irtautua Drom-teatterin toiminnasta, jolloin Baltzar alkoi uhkailla, että tuhoaa tytön tulevan teatteriuran, mikäli tyttö lähtee. Tyttö kertoi Eevalle saaneensa Baltzarilta yöllisiä uhkaussoittoja.

– Uhkaus koko uran tuhoamisesta on kova paikka musiikkiteatteria opiskelevalle nuorelle ihmiselle, joka on lähtenyt mukaan elämänsä ensimmäiseen näytelmään, Eeva sanoo.

Lukiolaistyttö on yksi niistä näyttelijöistä, joita Helsingin Sanomien toimittajat haastattelivat Veijo Baltzarin kultti -artikkeliinsa. Eevan mukaan tyttö on kertonut hänelle pelkäävänsä Baltzaria yhä.

Satiiris-narsistinen parodia

Drom-teatterissa harjoiteltiin tuolloin Synti-näytelmää. Teatterin nettisivujen mukaan ”kulttuurineuvos Veijo Baltzarin käsikirjoittama ja ohjaama musiikkikabaree ”Synti” sai ensi-iltansa 20. huhtikuuta 2016 Aleksanterin teatterissa. 50-luvun kaupunkimiljööseen sijoittuva satiiris-narsistinen parodia Carmenista heräsi rakkauteen ja elämänjanoon, jotka ovat tänä päivänä syntiä.”

– Aivan hirveätä skeidaa, kulttuurialalla pitkään toiminut Eeva luonnehtii Baltzarin näytelmää.

– Elähtänyt vanha mies röyhistelee vähäpukeisten nuorten tyttöjen keskellä, kiteyttää Eeva.

YouTubesta löytyy Synti-näytelmän harjoituksissa kuvattu video, josta näytelmän perimmäinen sanoma ja tarkoitus tulee hyvin esille. Video on Drom-teatterin työryhmän kuvaama ja julkaisema.

Yhteydenotot eivät johtaneet mihinkään

Kuultuaan oppilaaltaan ongelmista vuonna 2016 Eeva otti aivan ensimmäiseksi yhteyttä tuttuunsa, joka työskenteli Opetushallituksessa. Eeva toivoi, että tieto väärinkäytöksistä menisi sitä kautta eteenpäin Drom-teatterin rahoittajille. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Seuraavaksi Eeva otti yhteyttä Aleksanterin teatterin henkilökuntaan, kehottaen heitä menemään katsomaan, millaista menoa harjoituksissa on.

– Toivoin, että sitä kautta saataisiin todisteita tytön väitteiden tueksi, kun joku aikuinen menisi katsomaan harjoituksia, Eeva selittää.

Hänen yhteydenottonsa ei kuitenkaan johtanut mihinkään toimenpiteisiin Aleksanterin teatterissakaan. Kaikki sulkivat silmänsä ja korvansa.

– Tässä ei todellakaan ole kyse rasismista, vaan päinvastoin vähemmistön suosimisesta, Eeva sanoo.

– Jos Baltzar olisi tavallinen, kantaväestöön kuuluva tallaaja, hän ei olisi ikinä saanut omaa teatteria ja valtavaa määrää apurahoja, Eeva toteaa. Mitään tällaista ei olisi ikinä tapahtunut.

Oppilaita on nyt varoitettu Baltzarin ilmoituksista

Ilta-Sanomat kertoo, että Sibelius-lukion ja Kallion ilmaisutaidon lukion rehtorit ovat nyttemmin kieltäneet Drom-teatterin mainokset koulujensa tiloissa. Myös Helsingin kuvataidelukion oppilaita on varoiteltu Baltzarin produktioista viimeisen vuoden verran.

Helsingin kaupungin kaikissa lukioissa lähetettiin maanantaina poikkeuksellinen Wilma-viesti, jossa todetaan, että Helsingin kaupungin lukioilla ei ole mitään yhteistyötä Baltzarin perustaman Luovan kulttuurin yhdistys Drom ry:n kanssa.

Viestissä sanotaan, että lukioiden opettajat ja opiskelijahuolto eli kuraattorit ja psykologit ovat valmiina keskustelemaan aiheesta opiskelijoiden kanssa, jos asia herättää huolta tai ahdistusta. Lisäksi opiskelijoita kehotetaan olemaan yhteydessä poliisiin, jos heillä on tietoa epäillyistä rikoksista.

SUOMEN UUTISET