Hallitus on kertonut tekevänsä selvityksen suojamaskien käyttöön liittyen. Selvityksen on sanottu valmistuvan kesäkuun loppuun mennessä. Tämä on perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvosen mielestä aivan liian myöhään.

Arja Juvonen kysyi kirjalliselta kysymyksellä jo 1.4. hallitukselta viimeisintä saatua tietoa liittyen suojamaskien käyttöön ja suosituksiin sekä maskien käytöstä saatuun hyötyyn koronavirusepidemian ennaltaehkäisyssä. Juvonen tiedusteli, kenelle suojamaskeja suositellaan ja miten hallitus suhtautuu tutkijoiden viestiin siitä, että myös kansalaisten olisi hyvä käyttää suojamaskeja. Hän kysyi myös, miten kansalaisten on mahdollisuus saada itselleen suojamaskeja.

– Suojamaskien ja hengityssuojien käytöstä koronavirusepidemian aikana on oltu montaa eri mieltä. Tämä on hämmentävää, sillä kautta aikojen kasvomaskilla on ollut suuri merkitys terveydenhuollossa infektioita torjuttaessa. Maskilla on suojattu hoitajaa, mutta myös potilasta, Juvonen toteaa.

Tutkijat suosittelevat maskin käyttöä

Aasialaiset koronaviruksen johtavat tutkijat ovat suositelleet, että eurooppalaiset ja amerikkalaiset alkaisivat käyttää maskia koronaviruksen torjumisessa. Heidän mielestään suurin virhe on ollut, ettei maskeja ole käytetty. Tutkijoiden mukaan on maalaisjärkeä käyttää maskia koronaviruksen kaltaisissa pandemioissa, koska tauti leviää pisaratartuntana.

THL ja STM ovat koronavirusepidemian aikana korostaneet, että kasvomaski ei suojaa koronavirukselta, vaan niistä saattaa olla jopa päinvastaisia seurauksia. Myöhemmin kuitenkin THL:jn johtaja Markku Tervahauta suositteli maskin käyttöä.

– Ministeri Kiuru vastasi 28.4. kysymykseeni, että tiedon määrä koronainfektioista ja sen ehkäisystä esimerkiksi suojamaskien avulla lisääntyy koko ajan. Asiantuntijalaitokset, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Työterveyslaitos, tutkivat tarkkaan muutoksia epidemian etenemisessä, ja uuden tiedon muodostumista muun muassa suojamaskien käytöstä. Ohjeet on päivitettävä tarvittaessa, Juvonen kertoo.

Korkea aika saada vastauksia

Juvonen sanoo sosiaali- ja terveysministeriön ymmärtäneen viimein hänen kirjallisen kysymyksensä ytimeen ja ryhtyneen toimeen. Ministeriön ohjeet ja suositukset ovat olleet tähän asti sekavia.

– En voi riemuita, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt olikin jo korkea aika saada vastauksia. Sen sijaan aikaa odotella selvitystä kuukausitolkulla ei ole. Tutkimusdataa varmasti löytyy riittävästi. Ministeriön tulee antaa tieto nopeasti.

– Ministeriön tulisi myös säästääkseen aikaa todeta ihmisille yksinkertaisesti, että käyttäkää maskeja, jos teistä sille tuntuu. Maskien käyttö ei ole kiellettyä, vaan ne ovat myös maailmalla enemmän sääntö kuin poikkeus. Myös kotimainen maskituotanto on saatava käyntiin nopeasti, Juvonen sanoo.

SUOMEN UUTISET