Kuntavaaleihin on aikaa enää noin kaksi viikkoa. Perussuomalaiset lähtee vaaleihin hyvistä asemista, sillä perussuomalaiset on puolueista suosituin työväestössä reilusti yli 30 prosentin ja yrittäjissä lähes 30 prosentin kannatuksella. Uusimpien mielipidekyselyjen mukaan perussuomalaiset on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue.


Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho antaa tunnustusta ympäri Suomea kerätyille kuntavaalien ehdokaslistoille ja sanoo tuntevansa niistä ylpeyttä. Ehdokkaita on lähes 6 000.

– Listat vahvistavat sen, minkä tiedämme mielipidekyselyistä ja niiden taustamateriaaleista: me olemme työväen puolue sanan kirjaimellisessa merkityksessä. Olemme tavallisten, epätäydellisten, työtätekevien suomalaisten ihmisten puolue. Kakuntekijöiden puolue, kuten työmies Matti Putkosella on tapana sanoa. Niiden, jotka kannattelevat hyvinvointivaltiota työllään ja maksamillaan veroilla; jotka eivät vaadi kovin paljon eivätkä pidä kovin suurta meteliä itsestään; joita ei näe kovin usein lehtien kansissa ja joiden mielipidettä ei ole muodikasta kysyä; joiden roolina tässä yhteiskunnassa on maksaa, olla hiljaa ja kuunnella syytöksiä milloin mistäkin. Olemme palkansaajien ja pienten yrittäjien puolue, Halla-aho sanoo.

Demaritkin tietävät: Perussuomalaiset on suurin duunaripuolue

Poliittiset kilpailijat määrittelevät perussuomalaisia mielellään.

– Vasemmistoliitto ja demarit kutsuvat meitä oikeistoksi. Kokoomus kutsuu meitä vasemmistoksi. Osittain tämä on tietenkin kotiyleisölle suunnattua puhetta, jolla kyseiset puolueet pyrkivät estämään kannatuksen vuotamista perussuomalaisille. Demarit tietävät, että me olemme ylivoimaisesti suurin duunaripuolue. Kokoomus tietää, että me olemme menneet sen ohi pk-yrittäjien keskuudessa. Osittain kyse on kuitenkin aidosta hämmennyksestä, koska me katsomme asioita uudella tavalla, Halla-aho sanoo.

Hän jatkaa, että monipuoluejärjestelmässä päätökset ovat kuitenkin aina kompromisseja, puhutaan sitten kuntapolitiikasta tai eduskunnasta ja hallituksesta.

– Kyse on painotetuista kompromisseista. Ne puolueet saavat kompromisseissa enemmän, joilla on enemmän vipuvoimaa. Mitä suurempi puolue me olemme, sitä enemmän keskustelussa ja päätöksissä kuuluvat meidän äänemme ja meidän arvomme.

On tärkeää voittaa kuntavaalit

Halla-aho toteaa, että perussuomalaiset on eduskunnassa niin jo niin suuri puolue, että mielekästä hallitusta ilman perussuomalaisia alkaa olla vaikea rakentaa ilman meitä.

– Muut puolueet alkavat ymmärtää tämän, ja siksi ne pyrkivät varovasti raottamaan yhteistyön ovia meidän suuntaamme. Ne kuitenkin yhä toivovat syvällä sydämessään, että me menisimme odottamalla pois.

– Siksi on tärkeää, että voitamme kuntavaalit. Mitä enemmän voitamme, sitä nopeammin muut puolueet ymmärtävät, että odottaminen on turhaa; että kompromissien lusikka on otettava kauniiseen käteen; ja että jos ei ole valmis luopumaan mistään, saattaa menettää kaiken.

Halla-ahon linjapuhe puoluevaltuuston kokouksessa:

Tiedotustilaisuus:

SUOMEN UUTISET