Venäjä ja Ukraina muodostavat yhdessä suuren osan maailman vehnän tuotannosta. Venäjän hyökkäyssota vaarantaa Ukrainan viljantuotannon, ja ruokapula on entistä konkreettisempi uhkakuva myös Suomessa. Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen haluaa herättää kansallista keskustelua siitä, että myös pienituloisille riittäisi haastavina aikoina ruokapöytään terveellistä ja maittavaa ruokaa.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Arto Luukkanen toteaa, että elintasoeroista johtuen ruuan saatavuuden ongelmat ovat Suomessa todellisuutta jo tänä päivänä.

– Tällä hetkellä ruokaa sinänsä on, mutta ympäri Suomea kiertäessäni olen havainnut, että on paljon ihmisiä, joilla ei ole käytössään sitä ruokaa, jonka he tarvitsisivat. Kyse on siitä, että rikkaille ja hyvinvoiville syötävää riittää, he aina pärjäävät. Suuri kysymys onkin, pärjääkö tavallinen ihminen, Luukkanen sanoo.

Toisenlaisen turvallisuuskeskustelun aika

Puoluesihteeri puhui tänään SuomiAreenassa paneelikeskustelussa, jossa aiheena oli ravinnon riittävyys kriisien keskellä.

Luukkanen haluaa herättää kansallista keskustelua siitä, että myös pienituloisille riittäisi haastavina aikoina ruokapöytään terveellistä ja maittavaa ruokaa.

– Me olemme pystyneet hoitamaan Nato-jäsenyysasiankin hienosti, joten nyt on aika aloittaa turvallisuuskeskustelu aiheesta, onko kaikille suomalaisille ruokaa tarjolla.

Oma ruuantuotanto elintärkeää Suomelle

Ruokaa ei saada pöytiin ilman ruuantuottajia. Perussuomalaiset katsoo, että mahdollisimman suuri omavaraisuusaste ruuantuotannossa on Suomelle elintärkeää.

Koronan ja Ukrainan sodan vaikutukset kuitenkin vaikuttavat rajusti maatalouden tuotantopanosten, kuten lannoitteiden ja energian hintaan, ja moni kotimainen ruuantuottaja on ahdingossa kohoavien tuotantokustannusten vuoksi. Hinnannousu näkyy luonnollisesti elintarvikkeiden kuluttajahinnoissa.

– Suomalaista ruokaa ei saada ilman suomalaista tuottajaa. Asia on hyvin yksinkertainen: suomalainen maaseutu uhkaa kuolla pois, ellei tuottajille jää enemmän vastiketta tuotantotyöstä. Suoraan sanottuna siis enemmän rahaa.

– Rahaa tarvitaan, koska tuotanto maksaa. Lannoitteet, polttoaineet ja muu energia maksavat tällä hetkellä niin paljon, että tuotannosta on tulossa lähes mahdotonta. Kentällä kiertäessäni viesti on ollut yksiselitteinen: hallituksen tulee nyt tehdä asialle jotain, Luukkanen sanoo.

SUOMEN UUTISET