Eduskunnassa käsiteltiin viime torstaina hallituksen ehdottamaa polttoturpeen verotuksen lattiahintamekanismista, jonka avulla varmistettaisiin turpeen energiakäytön väheneminen. Marinin hallitusohjelman mukaan turpeen energiakäyttö vähintään puolitetaan vuoteen 2030 mennessä. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää arvosteli voimakkaasti hallituksen turvelinjauksia.

– Turve on meidän kansallemme Luojan suoma oma energiavara. Meidän tulisi käyttää sitä viisaasti ja käyttää sitä hyödyksi, kuten sitä on käytetty kymmeniä vuosia. Tuolla Ylen arkistoissa on monien kymmenien vuosien takaisia videoita siitä, kun Etelä-Pohjanmaalla on nostettu turvetta ja sitä on tuotu tänne Helsinkiinkin, ja sillä on lämmitetty luultavasti myös tätä taloa. Nyt hallituksen toimin tätä ollaan ajamassa alas, ja tämä on aivan järkyttävä vääryys ja typeryys, ilmajokelainen Juha Mäenpää totesi.

Perussuomalaiset vaativat lattiahintamekanismin hylkäämistä

Perussuomalaiset korostivat valtionvarainvaliokunnan mietintöön jätetyssä vastalauseessaan, että ehdotettu turpeen veron lattiahintamekanismi on epäreilu. Mikäli esimerkiksi teollisuuden teknologisen innovoinnin myötä päästöoikeuksien kysyntä ja siten myös hinta laskisi, turpeelle määrättäisiin mekanismin mukaan ylimääräinen vero. Vastaavasti, jos päästöoikeuksien hinnat jatkavat nousuaan, turvealalle ei luvata vastaavia helpotuksia. Perussuomalaisten kanta onkin, että lattiahintamekanismi on hylättävä, ellei vastaavasti tilalle tarjota kattohintamekanismia.

Perussuomalaiset haluaisivat varmistaa kotimaisen turpeen saatavuuden huoltovarmuuden ylläpitämiseksi esimerkiksi luomalla turvetuottajille erityisen huoltovarmuustuen, jolla ylläpidetään mahdollisuutta nostaa ja varastoida huoltovarmuuden kannalta merkittävää turvemäärää.

Turpeen saatavuus huoltovarmuuspolttoaineena vaakalaudalla

Mäenpää kantoi huolta erityisesti nuorista turvealan yrittäjistä, jotka ovat tehneet sukupolvenvaihdoksen, hankkineet maata ja ottaneet toimintaansa varten mahdollisesti ison määrän velkaa. Lisäksi hän kummasteli hallituksen käsityksiä turpeen huoltovarmuuskäytön suhteen.

– Tämän päivän Helsingin Sanomissa on myös sivun juttu tästä asiasta, ja siellä on haastateltu ministeri Mika Lintilää: ”Ministeri Lintilä toteaa, että energiaturpeen huoltovarmuus tulee jatkossa turvata siten, että turvetta säilytettäisiin reservissä soissa luonnontilaisena kriisitilanteita varten.” No, jos se on luonnontilaisena soissa, niin sillä ei ole mitään tekemistä huoltovarmuuden kanssa. Se pitää nostaa ja kuivata, ja entäs sitten, kun jos täältä loppuu se osaaminen?

– Lintilä jatkaa seuraavasti: ”Reservialueiden haasteena on, että turvetuotannon loppuessa katoaa myös kyky nostaa turvetta.” Ei tarvitse olla kovin suuri järjen jättiläinen, että alkaa jopa naurattaa tämmöinen lause — tai itkettää. En tiedä, mitä tähän sanoisi. Surullisena katson tätä, mitä tälle alalle tapahtuu, Mäenpää lisäsi pettyneenä.

SUOMEN UUTISET