Kansanedustaja Leena Meri on huolissaan Lapissa toimivien husky-valjakkokoirien tulevaisuudesta. Lapissa toimii arvioiden mukaan noin sata valjakkosafareita vetävää yrittäjää ja peräti 8 000 rekikoiraa.

Eräs yrittäjä arvioi Ylen haastattelussa, että hänen noin sadan huskyn hengissä pitäminen maksaa vuosittain noin 70 000 euroa.

Huskyt ovat yksi Lapin suosituimmista vetonauloista. Ennen koronaa näiden järjestettyjen valjakkosafarien kysyntä oli niin suurta, että kysyntä ylitti tarjonnan.

– Monia yrityksiä on autettu selviämään korona-ajasta erilaisin tuin. Moni liiketoiminta on myös sellaista, että yritys voi muuttaa normaalia toimintaansa. Husky-yrittäjillä ei kuitenkaan ole tällaiseen mahdollisuutta, Leena Meri sanoo

Koirien kohtalo huolestuttaa

Meren mielestä on epäinhimillistä ja sydämetöntä ajaa yrittäjät lopettamaan koiransa, jotka ovat paitsi heidän työkavereitaan myös perheenjäseniä.

– Erityisesti minua ja yrittäjiä huolestuttaa koirien kohtalo, sillä koiria ei voi laittaa hyllyyn odottamaan koronan laantumista ja pyyhkiä pölyjä ja ottaa käyttöön, kun aika on otollisempi, vaan koirat vaativat jatkuvaa huolenpitoa ja ruokintaa.

– Valjakkokoirien koulutus on vaativaa ja alkaa jo pentuiästä lähtien, joten mikäli koirat lopetetaan, uusia ei voi vaan ostaa ja valjastaa, vaan työ on aloitettava alusta, Meri kertoo.

Vaaditaan pikaisia toimenpiteitä

Meri jätti asiasta kirjallisen kysymyksen ministerin vastattavaksi.

– Yrittäjät tarvitsevat nyt nopeasti apua. Siksi kysyin ministeriltä, miten husky-yrittäjiä tullaan auttamaan pikaisella aikataululla, jotta nämä selviävät koirien ylläpitokuluista. Odotan ministerin vastausta ja pikaisia toimenpiteitä asiaan, Meri kommentoi.

SUOMEN UUTISET