Perussuomalaisten kansanedustaja, 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra johdatteli opetusministeri Li Anderssonin (vas) epämukavuusalueelle Ylen A-Talkissa torstai-iltana. Purra huomautti Anderssonille, että hallituksen koronalisän kohdistuminen epäonnistui. – Toisin kuin väititte, se ei kohdistunut lapsiperheisiin, Purra napautti Anderssonille, joka käynnisti heti vuolaat selittelyt.

Riikka Purra sanoi Li Anderssonille, että hallituksen värkkäämä 75 euron koronalisä, jota hallitus perusteli lapsiperheille suunnattuna tukena, ei oikeasti kohdistu lapsiperheille vaan enimmäkseen muille tahoille.

Lisä on tarkoitettu toimeentulotuen saajille.

– Te myitte toimeentulotuen korotuksen koronalisänä, mutta se ei kohdistu koronasta kärsiviin ihmisiin ja toisin kuin väititte, se ei kohdistunut lapsiperheisiin. Valiokunnissa kuultujen asiantuntijoiden mukaan lisä olisi voitu kohdistaa paljon paremmin, Purra sanoi.

Tuensaajista vain reilut 40 prosenttia lapsiperheitä

Koronatukea perustellaan hallituksen esityksessä lapsiperheiden vaikealla tilanteella korona-aikana. Tosiasiassa tuki valuu enimmäkseen muille kuin lapsiperheille. Kelan syys–lokakuun tietojen mukaan lapsiperhekotitalouksiin kuuluvia saajia on arviolta kuitenkin vain noin 42 prosenttia tilapäisen koronalisän saajista.

Kenelle tahansa on ikävää myöntää omat virheet saati sitten se, että on ollut väärässä eikä siihen pystynyt Anderssonkaan. Opetusministeri ei antanut tosiasioiden häiritä tilannetta, vaan hän alkoi papattaa omiaan.

– Kun se tuki kohdennettiin toimeentulotukeen niin se kohdentui niihin, jotka saavat toimeentulotukea, Andersson aloitti itsestäänselvyydellä.

– Jotka saivat sitä toimeentulotukea ennen koronaakin, Purra huomautti väliin.

Anderssonin mielestä kohdistui hyvin

Andersson ei tietenkään kertonut, että lapsiperheille suunnatun tuen saajista vain 42 prosenttia on oikeasti lapsiperheitä. Anderssonille näyttää riittävän, että on tukea kuitenkin mennyt myös joillekin lapsiperheille.

– Tuen saajien joukossa on lapsiperheitä sekä pitkään työttömänä olleita miehiä. Jos me haluamme huolehtia myös kaikkein pienituloisimpien pärjäämisestä koronakriisissä, niin silloin toimeentulotuki on paras tapa kohdentaa, Andersson sanoi ja jätti mainitsematta, että hallitus perusteli tukea nimenomaan lapsiperheiden tukena.

Jos tuki olisi haluttu kohdistaa lapsiperheille, olisi tuki voitu toteuttaa esimerkiksi lapsilisien korotuksena. Anderssonin mukaan koronatukea ei kuitenkaan voitu kohdentaa ensisijaisiin etuuksiin.

– Silloin se olisi leikannut heidän toimeentulotukeaan. Koronatuki siis kohdistui varsin hyvin, Andersson väitti.

Halla-aho: Sosiaalipopulismia

Perussuomalaiset on vastustanut koronalisää alusta alkaen, eikä Anderssonkaan suostunut myöntämään, että perussuomalaiset ovat olleet oikeassa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan koronalisä on halpaa sosiaalipopulismia. Halla-aho totesi jo aiemmin syksyllä, että koronalisä ei ole tukenut sellaisia ihmisiä, jotka olivat erityisesti kärsineet koronatilanteesta, vaan ihmisiä, jotka olivat toimeentulotuen varassa jo ennen koronakriisiä.

SUOMEN UUTISET