Kansanedustajat Ritva ”Kike” Elomaa, Leena Meri ja Mari Rantanen ovat todella huolissaan Lapin matkailualan yrittäjien tilanteesta.

– Korona käytännössä jäädytti Lapin matkailun kesken vuoden kiivainta sesonkia ja tilipussi jäi laihaksi lukuisilla alan yrittäjillä, Ritva ”Kike” Elomaa harmittelee.

Korona on ajanut monet matkailualan yrittäjät pahoihin vaikeuksiin, ja matkailijamäärien nousua edes lähelle koronaa edeltänyttä tilannetta ei ole vielä näköpiirissä.

– Yrittäjien silmin katsottuna tilanne on synkkä. Asiakkaita ei tule, mutta lainat ja muut juoksevat menot on hoidettava. Lisäksi monet matkailualan yrittäjät ovat tehneet kalliita investointeja ennen kuin koronasta oli tietoakaan. Tämä tekee monien tilanteesta entistäkin epätoivoisemman, Leena Meri toteaa vakavana.

Inhimillinen tragedia

Eläinrakasta kansanedustajakolmikkoa surettaa myös safareilla rekikoirina toimivien huskyjen kohtalo, jos Lapin matkailua ei saada vetämään.

– Sydän nytkähti, kun luin lehdestä hiipuneen turistivirran myötä työttömiksi jääneistä rekikoirista ja niiden mahdollisesta surullisesta kohtalosta siinä tapauksessa, jos matkailua ei saada elpymään. Tilanne on omistajienkin kannalta hirvittävä sillä tunneside karvaisiin työkavereihin on usein väkevä. Koirat on ruokittava jokaisena vuoden päivänä eikä se ole ilmaista, Elomaa kertoo.

– Jos koiria päädytään lopettamaan niin mistä sitten saadaan uusia tilalle, kun matkailu alkaa taas elpymään koronakriisin helpotettua? Myös koirien pitkän ajan saatossa muovautuneiden sukuhaarojen katkeaminen tulisi aiheuttamaan haasteita. Ja ennen kaikkea kyseessä on inhimillinen tragedia, jos ei jäljelle jää muuta vaihtoehtoa kuin hienojen eläinten lopettaminen, Mari Rantanen sanoo.

– Nyt hallituksen pitää istua alas ja ratkoa Lapin ja koko Suomen matkailua koskevat ongelmakohdat tai muuten menee yritykset nurin ja koiriltakin lähtee henki, Elomaa, Meri ja Rantanen toteavat.

SUOMEN UUTISET