Ruotsissa nuorten konservatiiviliberaalien opiskelijajärjestö lanseerasi rikollisille oman ”bonuskortin”, johon on ladattu kaikki ne alennukset, joita rikollisille annetaan tällä hetkellä Ruotsissa: ikäalennukset, paljousalennukset ja muut ”kanta-asiakasedut”.

– Pystyykö väkivaltaisessa Ruotsissa enää asumaan, kysyvät opiskelijat Expressen-lehdessä julkaistun mielipidekirjoituksensa otsikossa.

Opiskelijat ovat huolissaan siitä, että rikolliset ovat ottaneet vallan monissa lähiöissä Ruotsissa. Jopa ulkomailta tulleet opiskelijatkin haluavat pois vaarallisista lähiöistä jouduttuaan toistuvasti rikosten uhreiksi. Nuoriin ruotsalaisiin kohdistuu järjestelmällisiä ryöstöjä, joissa on usein mukana vahva nöyryyttämisen elementti. Rikollisia ei kertakaikkiaan saada kuriin. Jopa poliisit joutuvat varomaan kivitystä ajaessaan maahanmuuttajalähiöissä.

– Tilanne on nyt niin vakava, että osa nuorista miettii maastamuuttoa, nuorten konservatiiviliberaalien opiskelijayhdistyksen hallituksen jäsenet kirjoittavat.

Opiskelijajärjestön mielestä poliitikot suhtautuvat rikollisuuteen liian lepsusti ja tarjoavat rikollisille laajan valikoiman erilaisia alennuksia esimerkiksi rikoksentekijän iän ja tehtyjen rikosten määrän perusteella. Niinpä opiskelijat päättivät yhdistää kaikki nämä ”kanta-asiakasalennukset” bonuskortille, jonka he lähettivät oikeusministeri Morgan Johanssonille (sd) malliksi.

Alennukset pois rikollisilta

Ruotsissa, kuten Suomessakin, rikosvastuun ikäraja on 15 vuotta. 15–20-vuotiaita käsitellään oikeudessa nuorina rikoksentekijöinä, jotka saavat alennetun rangaistuksen. Tämä on johtanut siihen, että rikollisjengit käyttävät mielellään alaikäisiä rikosten suorittamiseen. Opiskelijajärjestö ehdottaakin rikosvastuun ikärajan alentamista ja nuorisoalennusten vähentämistä.

Rikoksista annettujen tuomioiden yhdistäminen on käytössä sekä Ruotsissa että Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että syyllistyessään useisiin rikoksiin rikoksentekijä saa tavallaan paljousalennusta tuomiossa.

Vankeuteen tuomittu pääsee Ruotsissa lähes automaattisesti ehdonalaiseen vapauteen, kun kaksi kolmasosaa rangaistuksesta on suoritettu. Opiskelijajärjestön mielestä tämä on jälleen yksi perusteeton alennus, jota ei tulisi myöntää automaattisesti kaikille.

Ulkomaalaisten karkottamista helpotettava

Konservatiiviopiskelijat haluavat myös helpottaa ulkomaalaisten rikoksentekijöiden karkottamista. Nyt käytäntö on se, että vain harva ulkomaalainen karkotetaan, vaikka takana olisi vakaviakin rikoksia.

– On helpotettava sellaisten henkilöiden karkottamista, jotka eivät ole Ruotsin kansalaisia eivätkä kunnioita Ruotsin lakia.

– Jengirikollisten hyysääminen on lopetettava, opiskelijajärjestö vaatii. Bonuskortit eivät kuulu oikeuslaitokseen!

SUOMEN UUTISET