Sisäministeriö on aloittanut hankkeen LAMA-ohjelman päivittämiseksi, jossa pyritään parantamaan laittomasti maassa oleskelevien mahdollisuutta hakea oleskelulupaa sen ohella, että edistetään heidän palauttamista kotimaihinsa.


Sisäministeriö tviittasi 21.10. selvityksestä, miten työllistyneet kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voisivat joustavammin saada työperusteisen oleskeluluvan.

– On järjestelmän uskottavuuden kannalta kestämätöntä, että Suomeen saisi jäädä siitä riippumatta, saiko hakija turvapaikan vai ei. Sisäministeriön pitäisi ohituskaistahankkeiden sijaan keskittyä siihen, miten saisimme jo kielteisen päätöksen saaneet ulos maasta mahdollisimman nopeasti, sanoo Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom ja jatkaa:

– Ensimmäisenä ja turvallisuuden kannalta tärkeimpänä toimena olisi ottaa säilöön jokainen kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö. Nyt tuhannet ihmiset liikkuvat Suomessa viranomaisilta katveessa, ja tämä on iso turvallisuusriski.

Turvapaikkaprosessi menettää merkityksensä

Perussuomalainen Nuoriso vastustaa sisäministeriön pyrkimystä luoda maahanmuuttoprosessiin ohituskaistaa, joka suosii lain rikkomista Suomeen pääsemiseksi.

Järjestö katsoo, että niin turvapaikka- että maahanmuuttoprosessi menettää merkityksensä, jos Suomeen pääsee turvapaikkaprosessin kautta riippumatta siitä, tarvitseeko hakija kansainvälistä suojelua.

– Ohituskaistan tekeminen halventaa niin oikeita pakolaisia että maahanmuuttajia, jotka ovat päässeet tänne asianmukaisesti. Jos kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut oleskelee laittomasti Suomessa, mitä asiaa hänellä on jäädä maahan? On järjenvastaista, että lainvastaisesta toiminnasta tehtäisiin väylä lailliseen oleskeluun, jolloin tänne pääsee nopeammin lakia rikkomalla kuin sitä noudattamalla, sanoo hallituksen jäsen Lauri Laitinen.

SUOMEN UUTISET