Tiistaina yt-neuvotteluiden piirissä oli TEM:n tietojen mukaan jo liki 403 000 suomalaista. Perussuomalaiset kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa esittävät määräaikaista poikkeuslakia nopeuttamaan työttömyysetuuksien käsittelyä.


– Koronakriisin takia lomautus tai irtisanominen uhkaa satojatuhansia suomalaisia ja hallitus ryhtyi sinänsä oikeansuuntaisiin toimenpiteisiin helpottaakseen palkkatulonsa menettäneiden asemaa. Hallitus ei kuitenkaan poistanut edellytystä työvoimapoliittisesta lausunnosta ennen työttömyysetuuden maksamista. Vaikka oikeus etuuteen syntyisi ensimmäisestä lomautus- tai työttömyyspäivästä lähtien, se ei pelasta tilannetta, jos rahojen saamista joutuu odottamaan viikkoja tai jopa kuukausia TE-toimistojen ja työttömyyskassojen ruuhkauduttua, perussuomalaisten kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen huomauttavat.

Lausunto tehtävä yrityskohtaisesti

TE-toimistojen ja työttömyyskassojen resurssit on mitoitettu normaalitilanteeseen, eikä siihen, että työttömien tai lomautettujen määrä kasvaa noin kuukauden aikana sadoilla tuhansilla.

– Keskeinen ongelma on se, että jokainen hakija tarvitsee henkilökohtaisen työvoimapoliittisen lausunnon, vaikka yritys irtisanoisi tai lomauttaisi samalla perusteella koko henkilöstönsä.

– Täsmäratkaisu tähän tilanteeseen olisi määräaikainen laki, joka mahdollistaisi sen, ettei jokaisen koronakriisin takia irtisanotun tai lomautetun työntekijän kohdalla erillistä työvoimapoliittista lausuntoa tarvittaisi, vaan lausunto tehtäisiin yrityskohtaisesti. Tämä vähentäisi TE-toimistojen työkuormaa merkittävästi ja nopeuttaisi tukien saamista maksatukseen, kolmikko esittää.

Käsittelyä nopeutettava kaikin keinoin

Prosessin nopeuttaminen on tarpeen, jotta ensisijaisen etuuden maksamisen viivästyminen ei aiheuttaisi ruuhkaa Kelan luukulle.

– Käsittelyä on pyrittävä nopeuttamaan kaikin keinoin, jotta ihmiset eivät joudu hakemaan toimeentulotukea, koska työttömyysetuuksien käsittely ja maksatus tökkii. Jos työvoimapoliittisia lausuntoja ei saada ajoissa ja työttömyyskorvausten maksatus viivästyy, ihmisten on pakko hakea muita etuuksia. Tällöin ruuhkautetaan tarpeettomasti Kela. Lisäksi maksatuksen viivästyminen voi aiheuttaa laajalti maksukyvyttömyyttä tai pakottaa ihmiset ottamaan pikavippejä, mikä pahentaa ongelmia entisestään, kansanedustajat varoittavat.

Perussuomalaiset tarjoaa hallitukselle täyden tukensa, jotta se valmistelisi välittömästi tarvittavat lainsäädännölliset ratkaisut nopeuttamaan etuuksien käsittelyä ja maksatusta.

SUOMEN UUTISET