Miksei maasta löydy edes niitä 1500 työntekijää, jotka tarvittaisiin maatiloille juuri nyt heti, puhumattakaan niistä n. 16 tuhannesta, joka on puutarha-alan kausityötarve? Tätä kysyy puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.).

Halla-aho kirjoittaa:

”Koronakriisi on puhkaissut useita kuplia vallitsevassa maailmanjärjestyksessä. Niitä on syytä pohtia tarkkaan, kun akuutti vaihe on ohi. Suomen huoltovarmuus on erittäin heikolla pohjalla, enkä suinkaan viittaa tällä valmiusvarastoihin.

Historiamme tuntee huonoja satovuosia ja niistä seuranneita nälänhätiä. Katovuodet ovat johtuneet kuivuudesta, kylmyydestä, kasvitaudeista tai sodista, joissa vihulainen on tuhonnut viljelmät tai maatyöläiset ovat olleet rintamalla.

Nykyinen tilanne lienee täysin uniikki. Suomea uhkaa katovuosi, koska – riippuen siitä keneltä kysytään – suomalaiset joko eivät viitsi tehdä istutuksia ja korjata satoa tai viljelijät eivät halua suomalaisia pelloilleen tekemään näitä töitä.

Maassa on satojatuhansia työttömiä. Sadattuhannet ovat yt-neuvottelujen piirissä. Silti tästä joukosta ei kuulemma löydy edes niitä 1500 työntekijää, jotka tarvittaisiin maatiloille juuri nyt heti, puhumattakaan niistä n. 16 tuhannesta, joka on puutarha-alan kausityötarve.

Suomen tämän vuoden sato ja ruokahuolto tuntuu olevan kiinni siitä, saadaanko tänne työntekijät Ukrainasta ja Vietnamista. Saarijärven Paavo ja kaltaisensa ihmettelisivät suuresti tällaista asetelmaa kumpujen yöstä. Jos asia oikeasti on näin, se tarkoittaa, että Ukraina tai Vietnam voisivat koska tahansa panna Suomen polvilleen estämällä kausityöntekijöiden pääsyn maahamme.

Globalisaatio, työvoiman ja tavaroiden vapaa liikkuminen, on hyvän päivän maailmanjärjestys. Se tekee maista ja kansoista äärimmäisen haavoittuvia, kun tulee paha päivä.

Kriisi osoittaa myös, minkälainen kupla maahanmuutto on työvoimapulan ja huoltosuhdeongelmien ratkaisijana. Maassa on kroonisesti työttömiä ja sosiaaliturvasta riippuvaisia väestöryhmiä lähinnä islamilaisesta maailmasta, mutta kukaan ei edes kuvittele, että heistä saataisiin apua tällaisessa tilanteessa. Maassa on tuhansittain palvelualalle tuotuja halpatyöläisiä, jotka koronatoimenpiteiden vuoksi ovat joutuneet lomautetuiksi tai irtisanotuiksi. Kukaan ei näytä kuvittelevan, että heistäkään olisi apua.

Maatalous, palvelusektori ja rakennusala eivät ole kestävällä pohjalla, jos ne ovat täysin riippuvaisia työvoimasta, jonka tulo saattaa katketa meistä riippumattomista syistä. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, joilla yhteiskunnan kriisinsietokykyä ja omavaraisuutta parannetaan. Jälkimaailman on syytä seistä omilla jaloillaan ja olla luottamatta vieraaseen apuun.

Akuuttiin työvoimapulaan perussuomalaiset esittävät edelleen kiireellistä, väliaikaista lakimuutosta, jonka myötä lomautettu tai irtisanottu henkilö voi ottaa vastaan huoltovarmuuden kannalta kriittistä kausityötä menettämättä työttömyysetuuksiaan.”

SUOMEN UUTISET