Kansanedustaja Lulu Ranne vaatii budjettiprosessin uudistamista hallituksen esitellessä täydennyksen tämän vuoden seitsemänteen lisätalousarvioesitykseensä.

– Koko prosessin ongelma on, että sillä ei saada mitenkään karsittua hukkaa, tehottomuutta, tarpeetonta tai epäoleellista tekemistä ja sen kustannuksia. Kaikki, mikä budjettiin on joskus päätynyt, alkaa elää omaa elämäänsä ja muodostuu jatkuvasti automaattisesti kasvavaksi, kiinteän luonteiseksi kustannukseksi, sanoo Lulu Ranne.

Ranteen mukaan sillä välin kun kansanedustajat miettivät suurien menokohteiden rahoitusongelmia, budjetti täyttyy valtavasta joukosta pienempiä erisuuruisia menokohteita, joiden arvoa, vaikuttavuutta tai jatkotarvetta muuttuvissa tilanteissa ei ehditä arvioida.

Tärkeille asioille on tehtävä tilaa

Ranne painottaa, ettei isojen ja tärkeiden asioiden rahoitusta saada turvattua puhumalla vain isoista ja tärkeistä asioista.

– Tila tärkeille asioille tehdään puhumalla kaiken hukan, turhan ja epäoleellisen poistamisesta. Ei menokohde kerrallaan, vaan päättämällä poliittisista ja toiminnallisista johtamisperiaatteista. Periaatteista, joilla aina lisätessämme jotakin tärkeää budjettiin poistamme vähintään saman verran hukkaa ja lopetamme epäoleellista tekemistä.

– Perussuomalaiset ovat hukasta ja turhista menoista puhuneet johdonmukaisesti jo pitkään. Kun ne poistetaan, saamme talouden tasapainoon ja yhteiset rahamme riittävät kaikkein tärkeimpään: Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista, turvallisuudesta ja tulevaisuudesta huolehtimiseen, Ranne päättää.

Suomen Uutiset