Sveitsi on talviaikaan tuontienergiasta riippuvaisimpia maita Euroopassa. Erityisen merkittävää käkikellokansalle on saksalainen ja ranskalainen sähkö. Epävarman saatavuuden takia sähkönkäyttöä tullaan tarvittaessa rajoittamaan voimakkaasti – myös sähköautolla ajamista.

Ainoa keino yleiseurooppalaiseen sähköpulaan on nyt sopeutuminen. Sveitsin viranomaiset ovat laatineet yksityiskohtaisen listan sähkönkäytön rajoituksista. Kiellot tulevat asteittain voimaan, jos vapaaehtoiset säästötoimet eivät riitä.

Kiellot alkavat pesukoneen maksimissaan 40 asteen pesuohjelmasta, laajenevat sitten jouluvalojen sammuttamiseen ja liukuportaatkin pysähtyvät.

Seuraavassa vaiheessa loppuu kryptovaluutan louhinta ja kovimpien kieltojen aikana huvitkin on kielletty, urheilutilaisuudet seis ja teatterit sekä oopperat kiinni.

Sähköautolla vain pakollisia matkoja

Sveitsissä on 110 000 sähköautoa ja rajoitukset koskevat myös niitä. Ladattavia autoja saa kolmostason hätätilan ollessa päällä käyttää vain aivan pakolliseen siirtymiseen paikasta toiseen. Tällaisia ovat sveitsiläisittäin muun muassa lääkärissä käynti, uskonnolliseen tilaisuuteen osallistuminen sekä läsnäolo oikeudenkäynnissä.

Sveitsi on Spiegelin mukaan ensimmäinen maa Euroopassa, joka on rajoittamassa sähköautojen käyttöä energiaturvallisuuden nimissä. Sähköisten liikkumisvälineiden valmistajille suunnatun sivuston mukaan kyseessä on kuitenkin lähinnä suositus.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut Euroopan energiajärjestelmän sekaisin ja sähkön riittävyyttä alkaneen talven aikana pohditaan joka maassa. Kesäisin Sveitsi vie sähköä ja talvisin tuo sitä, varsinkin Saksasta ja Ranskasta. Nyt erityisesti Saksa on vaikeuksissa oman kaasuriippuvaisen sähköntuotantonsa kanssa.

SUOMEN UUTISET