Huoli ympäristöstä on yhteinen ja päästötön liikenne tekee tuloaan vääjäämättä. Kova kiire saattaa joskus kuitenkin kostautua. Tämä on havaittu Norjassa, jossa talvinen tienpito on vaikeuksissa ladattavan aurauskaluston takia.

Raskaan liikenteen ja tienpidon kaluston sähköistäminen on selkeä kehityssuunta mutta haasteellinen sellainen. Tämän kokivat ylänköjen asukkaat jokin aika sitten, kun lumimyrsky pyyhkäisi itäisen Norjan ylitse.

Liikenne alueella joutui suuriin vaikeuksiin, kun lunta pöllysi taivaan täydeltä mutta auraaminen takkusi. Kaaos oli valmis ja turhautuneita olivat sekä autoilijat, että aurauskaluston kuljettajat.

Yhdellä latauksella runsas tunti aurausta

– Talvella voi ajaa yhtä soittoa ehkä tunnin tai puolitoista, kertoo ladattavan aurausauton kuljettaja Nettavisen-lehdelle.

– Pikalatureita ei ole aivan joka kulmassa ja sitä paitsi autoa pitää ladata neljä-viisi tuntia, jotta sillä voi ajaa tuon puolitoista tuntia.

Haastavan tilanteen taustalta löytyy kansallinen ilmastosuunnitelma nollapäästöisten liikenneratkaisujen käyttöönotosta. Kunnat ovat Norjassa siirtymässä pelkästään päästöttömien kulkuneuvojen hankintaan vuoteen 2025 mennessä.

SUOMEN UUTISET