Halkojen ja klapien kysyntä on ainakin naapurimaassa suurempaa kuin miesmuistiin. Syitä on vähintään kaksi: pandemia ja huippukallis energia. Äkkiä kasvaneeseen polttopuun tarpeeseen ei ole nopeaa ratkaisua.

Poltettavan puun pitää olla vuoden verran kuivunutta, ennen kuin sen tuikkaa takkaan, hellaan tai padan alle. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lisää poltettavaa ei yksinkertaisesti löydy markkinoille, jos kysyntään ei ole varauduttu vuotta aikaisemmin.

Loppusyksyllä alkanut sähkön ja polttoaineiden hintaralli on laittanut monen, varsinkin omakotiasujan tiukan paikan eteen. Jos ei ole varaa tai halua maksaa pahimmillaan monella satasella kuukaudessa nousevaa lämmityslaskua, täytyy turvautua energiasäästöön tai vaihtoehtoiseen lämmitysmuotoon.

”Paniikki meneillään kesämökeissä”

Örebrossa halkoja ja klapeja on vielä riittänyt myyntiin mutta muualla Ruotsissa kuivaa puuta on enää hankala löytää. Asiantuntija selvittää tilannetta näin:

– Kysyntään on vaikuttanut kaksi asiaa. Pandemian takia ihmiset viettävät kodeissaan enemmän aikaa kuin normaalisti ja toisaalta sähkön korkean hinnan takia puulla lämmittäminen on yhä kannattavampaa, sanoo halkokauppias Pelle Nylén.

Puupula on iskenyt erityisen pahasti vapaa-ajan asujiin, jotka eivät välttämättä ole tottuneet varautumaan maaseudun elämän saloihin.

– Väki soittelee aamuvarhaisesta iltamyöhään, nyt on paniikki meneillään kesämökeissä, kuvailee Jan Andersson, halkokauppias Gnestan kunnasta siinä Tukholman liepeillä.

SUOMEN UUTISET