Guggenheim-hanketta survoivat eteenpäin Suomen mahtavin tiedotusväline, amerikkalainen megabrändi, suurella rahalla ostettu paras mahdollinen lobbauskoneisto, kokoomus, demarit ja hanketta edistämään valjastetut virkamiehet. Näitä voimia vastaan asettui joukko tavallisia aktiivisia kansalaisia, taustatukenaan perussuomalaisten lupaus siitä, että valtio ei hanketta rahoita. Lopputulos on huikea voitto lähidemokratialle ja perussuomalaisen politiikanteon taidonnäyte.

Perussuomalaisten helsinkiläinen eduskuntaryhmyri Sampo Terho ei peittele tyytyväisyyttään lopputulokseen.

– Yhteistyö sujui todella hienosti. Perussuomalaisten kenttä, Helsingin valtuustoryhmämme, puolueorganisaatio, eduskunta- ja ministeriryhmä ovat vieneet asiaa yhdessä eteenpäin. Lopputulos on meidän ja erityisesti veronmaksajien kannalta erinomainen.

Terho muistuttaa siitä, että kovimman lobbauksen rummutuksessa perussuomalaiset viestitti toistuvasti, että hankkeeseen ei laiteta valtion rahaa.

Suuri joukko aktiivisia helsinkiläisiä on asettunut vastustamaan eliittihanketta mielenosoituksin ja adressein.

Kaupunginvaltuutettu, kansanedustaja Mika Raatikainen (ps.) on tyytyväinen siitä, että valtuuston enemmistö tuli lopulta järkiinsä. Guggenheim-hanke kaatui selvin numeroin 53-32.

– On tosi hyvät fiilikset. Perussuomalaiset pelasivat hienosti yhteen. Ja nyt säätettiin veronmaksajien rahoja.

Raatikainen kiittelee niin ikään hyvin sujunutta yhteistyötä. ”Guggenheimille-ei-valtion-rahaa” jäi selvästi kaikkien mieleen.

– Muiden puolueiden valtuutetut tajusivat, että valtion hanat ovat kiinni. Lisäksi loppumetreillä paljastui, että säätiöiden lupailema 15 miljoonan tuki olikin lainarahaa.

Raatikaisen mukaan tukiasia oli esitelty toisessa valossa. Myös kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisäätiön välinen franchising-sopimuksen sisältö jäi hämärän peittoon.

– Valtuutetut eivät koskaan saaneet nähdäkseen franchising-sopimuksen yksityiskohtia. Mistä Helsinki ja Guggenheim oikein sopivat?

Raatikainen moittii myös sdp-taustaisen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen osuutta. Hän ajoi Raatikaisen mukaan hanketta kuin käärmettä pyssyyn.

– Miten tuon nyt kauniisti sanoisi.. Valmistelu oli yksisilmäistä. Otettiinko vastaan vain ne argumentit, jotka tukivat museohanketta? Näytti siltä, että virkamieskoneisto oli valjastettu edistämään hanketta, Raatikainen moittii.

SUOMEN UUTISET