Pääministeri Juha Sipilä totesi eilen keskustan puoluevaltuustolle: ”Avataan rajoja lailliselle maahanmuutolle. Huippuyritykset, kasvihuoneet ja mansikkamaat eivät pärjää ilman ETA-alueen ulkopuolista työvoimaa. Tarveharkintaa on kevennettävä.”

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio pitää pääministerin puheita vastuuttomina ja hallitusohjelman vastaisina.

– Vähän aikaa sitten perussuomalaiset kysyivät asiaa hallitukselta kyselytunnilla (26.10). Tuolloin työministeri Jari Lindström (sin.) nousi puolustamaan perussuomalaisten aikaansaamaa kirjausta hallitusohjelmassa, jonka mukaan ETA-ulkopuolisen työvoiman tarveharkintaa ei poisteta. Ministerin sanoi tuolloin, ettei mitään muuta ole hallituksessa puhuttu tai linjattu, Tavio muistuttaa.

– Samaa jatkoi tuolloin myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vastaamalla, että asiasta on sinänsä selkeä hallitusohjelman kirjaus.

Harmaa talous kasvaa, palkat alenevat

Tavio kysyy, eikö pääministeri ole sitoutunut hallitusohjelmaan vai mistä on kyse.

– ETA-alueen ulkopuolisen tarveharkinnan poisto merkitsee EU- ja ETA-maiden ulkopuolisen työvoiman vapaata käyttöä matalapalkka-aloilla. Nykyisin tällaista työvoimaa saa käyttää vain kun työvoimaviranomainen katsoo sen olevan yksittäistapauksellisesti perusteltua kotimaisen työvoiman puutteen vuoksi.

– Tarveharkinnan poisto johtaisi suomalaisen työttömän aseman heikentymiseen, palkkojen polkemiseen, harmaan talouden kasvuun, laittomien maahanmuuttajien väärennettyihin työsopimuksiin ja venäläisten työläisten määrän suureen kasvuun sekä tätä kautta ulkopoliittisiin riskeihin, Tavio varoittaa.

SUOMEN UUTISET