Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko on avautunut oudolla tavalla keskustan Suomenmaa-lehdessä ja vaatinut jostain syystä perussuomalaisten puheenjohtajaa Riikka Purraa kertomaan, mitkä kunnat pitäisi jättää ilman omaa sote-asemaa. Purra muistuttaa, että huippukallis sotemaakuntahimmeli on keskustan oma luomus.

Annika Saarikon kysymys on omituinen, sillä perussuomalaiset nimenomaan puolustaa lähipalveluja ja niiden saatavuutta.

Riikka Purra kuitenkin muistuttaa, että tosiasiallisesti lähipalvelut ovat nyt uhattuina muun muassa paisuvien kustannusten vuoksi.

– Keskustan arkkitehtoroima sotemaakuntahimmeli hillotolppineen tulee ajamaan ahtaalle paitsi kunnat myös tulevat sotepalvelut. Tämä huomioiden puolueen vaalilupaukset ovat silkkaa populismia. Kun sanomme tämän ääneen, kepu itkee, että persut haluaa viedä maaseudun palvelut, Purra kirjoittaa Twitterissa.

Keskituloiselle sotesta 1 800 euron lisälasku

Keskusta on ilmoittanut tavoitteekseen vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema joka kuntaan. Soten myötä palvelujen keskittäminen on kuitenkin todellinen vaara, josta eräät tutkijatkin ovat huomauttaneet. Keskittämisen seurauksena moni syrjäseuduilla asuva ihminen olisi vaarassa jäädä tosiasiallisesti palveluiden ulkopuolelle.

Sotesta on myös tulossa jättilasku veronmaksajille. Esimerkiksi hyvinvointiala HALI ry:n laskelmien mukaan lisärahoituksen tarve sote-menoihin olisi jopa 4,35 miljardia euroa vuoteen 2031 mennessä.

Keskituloiselle eli kolmisen tonnia ja rapiat kuussa tienaavalle kertyy sotesta lisää maksettavaa 1 800 euroa vuodessa. Keskituloiselle pariskunnalle lisävero olisi 3 400 euroa.

Saarikko yrittää kepulikonstia

Saarikon avautuminen lienee yksinkertaisinta tulkita oireeksi kepun paniikista aluevaalien lähestyessä. Purra toteaakin Twitterissa Saarikon yrittävän ”kepulikonstia”.

– Aika köyhät eväät on keskustalla lähteä tekemään aluevaalikampanjaa. Keskusta on kaikkien näiden päätösten takana. Perussuomalaiset puolustaa lähipalveluita eikä keskustan hillotolppia ja piilopuoluetukea.

Perussuomalaiset mielellään muistuttaa myös, millainen märkä rätti vasten maakuntien monien ihmisten kasvoja on keskustan edistämä ja kannattama ”maailman kunnianhimoisin ilmastopolitiikka” – sen arjen kustannuksia nostavine toimineen.

– Muistutan, arvon keskusta: Te olette hallituksessa, Purra kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET