Suomi käyttää tänä vuonna kokonaisuudessaan 1,275 miljardia euroa kehitysyhteistyöhön. Määrärahat ovat nousseet joka vuosi Sanna Marinin hallituskaudella. Nykymuotoista kehitysapua kansanedustaja Ari Koponen kritisoi hyvin epäonnistuneeksi, sillä se ylläpitää korruptiota ja tappaa talouden kehittymisen mahdollisuudet.

Viimeisimmän tutkimustiedon valossa rahoista valuu myös iso osa veroparatiiseina pidettyihin paikkoihin, kuten Luxemburgiin ja Caymansaarille. Hiljattain valmistuneessa Maailmanpankin selvityksessä on seurattu rahavirtoja kehitysmaista ulkomaisille pankkitileille. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

– Mukana tutkimuksessa olivat muun muassa Afganistan, Etiopia, Mosambik ja Tansania, jotka ovat kaikki huomattavan suuria kehitysavun kohdemaita myös Suomelle, Ari Koponen sanoo.

Rahat ohjautuvat veroparatiiseihin ja korruptioon

Tutkijat seurasivat Kansainvälisen järjestelypankin tiedoista rahavirtoja köyhistä maista veroparatiiseina tunnettuihin paikkoihin sekä valtioihin, joissa on tiukka pankkisalaisuus.

Tutkimuksessa pystyttiin selvästi osoittamaan, että tismalleen samoina ajankohtina, jolloin köyhät maat saivat paljon apua, maan talletukset veroparatiiseihin kasvoivat 3,4 %. Seitsemän köyhimmän maan kohdalla, jotka saavat apua 3 % BKT:staan, avusta vuotaa veroparatiiseihin 15 %.

– Suomen tämän vuotisesta kehitysyhteistyön budjetista 15 % tarkoittaa yli 191 miljoonaa euroa. Tällä rahalla olisi paljon parempaa käyttöä kotimaassa, kuten esimerkiksi mielenterveyden ongelmien tai vanhusten hoitaminen.

Miksi hallitus kasvattaa määrärahoja?

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari on väittänyt, kuinka kehitysyhteistyöohjelmia ja erillisiä hankkeita on arvioitu useita kertoja vuosien aikana ja kuinka myös valtionhallinnon sisäinen tarkastus sekä ulkopuoliset arvioijat käyvät läpi kehitysyhteistyöohjelmia.

– Skinnarin mukaan yksi Suomen kehitysyhteistyön päätavoitteista on korruption vähentäminen. Ei tässä olla mielestäni millään mittarilla onnistuttu, Koponen lataa.

Koponen on jättänyt tällä viikolla ministerille kirjallisen kysymyksen. Hän haluaa tietää miksi hallitus kasvattaa kehitysyhteistyön määrärahoja, vaikka todistetusti iso osa rahoista valuu korruptioon sekä veroparatiiseihin.

SUOMEN UUTISET