Suomi jakaa miljoonia euroja kehitysapurahaa monille maille, jotka YK:ssa tukevat Venäjän sotapolitiikkaa Ukrainassa.

YK:n yleiskokous päätti eilen erottaa Venäjän väliaikaisesti YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Syynä ovat Venäjän ihmisoikeusrikkomukset Ukrainassa. Päätös tarkoittaa, että päätöksen voimassaoloaikana Venäjä ei voi osallistua ihmisoikeusneuvoston äänestyksiin tai pitää siellä puheenvuoroja.

93 YK-jäsenmaata äänesti erottamisen puolesta ja 24 jäsenmaata vastaan. 58 maata pidättäytyi äänestämästä. Erottamiseen vaadittiin YK:n yleiskokouksessa kahden kolmasosan enemmistö.

Suomi mukaan lukien, lähes kaikki länsimaat äänestivät Venäjän erottamisen puolesta. Erottamista vastaan äänestäneet olivat enimmäkseen Afrikan maita sekä muita Venäjän liittolaisia tai tukijoita Aasiasta ja Euroopasta.

Venäjän kaverille patoaltaisiin miljoonia

Useat YK:n äänestyksessä Venäjän puolelle asettuvat – ja siten Venäjän sotapolitiikkaa Ukrainassa tukevat – maat myös vastaanottavat Suomesta kehitysapurahaa.

Yksi Venäjän tukijoista YK:ssa on Etiopia, jonne kanavoidaan suuria summia Suomen veronmaksajilta kerättyä rahaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) johtama ulkoministeriö myönsi viime vuonna 7 386 062 euron investointituen Etiopian ilmatieteenlaitokselle. Rahoituspäätöksen mukaan hanke vahvistaa Etiopian ilmatieteen laitoksen (NMA) kapasiteettia varhaisvaroitusten ja muiden sääpalveluiden tarjoamisessa. Hanke keskittyy Etiopian läntisiin alueisiin sekä alueisiin, joissa on merkittäviä patoaltaita ja sademääriä.

Etiopia on yksi maista, jotka tällä viikolla YK:n äänestyksessä vastustivat Venäjän erottamista YK:n ihmisoikeusneuvostosta.

Ihmisoikeudet mainittu

Venäjää YK:ssa tukee myös esimerkiksi Vietnam, jolle helmikuussa päätettiin irrottaa ulkoministeriön kassasta 50 000 euroa hankevalmisteluun. Rahoituspäätöksen mukaan kyse olisi kehitysyhteistyöhankkeiden valmistelusta ja seurannasta.

Huomiota herättää, että Suomen ulkoministeriön rahoituspäätöksessä mainitaan sana ”ihmisoikeudet”.

Määrärahojen käytön tavoitteena on edistää hankkeiden ohjausta ja monitorointia, vahvistaa tulosohjausta ja ihmisoikeusperustaisuutta Suomen ja Vietnamin kehitysyhteistyöhankkeiden toteuttamisessa sekä vahvistaa edustuston kehitysyhteistyötiimin kapasiteettia, rahoituspäätöksessä sanotaan.

Venäjän YK-tukijoihin lukeutuu myös Iran, jolle viime vuonna päätettiin kanavoida kolme miljoonaa euroa suomalaisilta veronmaksajilta kerättyä rahaa toiminnoille sekä akuutteihin tarpeisiin Afganistanissa.

Ulkoministeriön rahoituspäätöksessä perustellaan rahoitusta vuolassanaisesti Iranin humanitaarisilla tarpeilla.

SUOMEN UUTISET