EU on viimein valmis käymään lopulliset keskustelut unionin maahanmuuttopolitiikan yhtenäistämisestä. Sopimusta on yritetty vääntää vuosikaudet ja nyt siirtolaisvirtojen jälleen kasvaessa paineet sopimukseen pääsemiseksi ovat kasvussa. Etenkin eteläisessä Euroopassa ja eritoten Italiassa.

EU-parlamentti antoi maaliskuun lopussa ehdotuksensa unionin maahanmuuttosopimukseksi. Sopimusehdotuksen mukaan unioni lisää ulkorajojen valvontaa ja tehostaa maahantulijoiden taustaselvityksiä. Näin ”talouspakolaiset” pyritään karsimaan pois potentiaalisten turvapaikanhakijoiden joukosta.

– Ehdotuksessa EU-byrokraateille annetaan valta jakaa maahanmuuttokiintiöt ja valmistella toimet, joilla se voi tulevaisuudessa sanella maahanmuuttopolitiikan ehdot riippumatta siitä, miten ruotsalaiset äänestävät valtiopäivävaaleissa, sanoo ruotsidemokraattien ECR-ryhmän parlamentaarikko Charlie Weimers.

Hän pitää ehdotusta ”täysin hulluna” ja aikoo äänestää sitä vastaan maanantaina hankkeen pysäyttämiseksi tai hidastamiseksi.

Pakolaisten pakkosijoitus tulossa

Sopimus ei tiettävästi enää sisällä suoraa pakollista taakanjakoa, vaan siitä ollaan hitusen peruuttamassa. EU on perustamassa ”solidaarisuuspoolia”, jonka tarkoitus on päästä sopuun pakolaisten sijoittamisesta vapaaehtoisesti. Toki ehdotuksessa on maininta myös ”kapasiteettiin” liittyvistä mahdollisista ”lisäponnisteluista”.

Ensimmäisessä vaiheessa jäsenvaltiot sitoutuvat henkilöresurssein, materiaaliavulla tai muin tarpeellisin toimin keventämään ensisijaisten pakolaisten vastaanottajamaiden taakkaa.

Jos turvapaikanhakijoiden siirrosta muihin jäsenmaihin ei päästä sopuun, EU jakaa kullekin jäsenmaalle pakolaiskiintiöt.

Alennusta kiintiöstä voi hakea, jos jäsenmaa on vastaanottanut riittävän rutkasti pakolaisia viimeisen 10 vuoden aikana.

SUOMEN UUTISET