Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) kertoo dialyysihoitoa saavasta potilaasta, joka on jäänyt pahan kerran taksiuudistuksen jalkoihin.

– Sain tänä aamuna puhelun Kelan taksia kolme kertaa viikossa tarvitsevalta ihmiseltä, joka käy dialyysihoidoissa. Hoito alkaa säännöllisesti aamusta ja kestää noin viisi tuntia. Yhtenäkään aamuna viime viikon aikana taksikyytiä ei ole tullut. Asiakas on tilannut taksin yksityisesti ja maksanut sen myös itse. Myös sairaalasta kotiin pääsyn kanssa on ollut ongelmia. Potilas oli odottanut neljä tuntia kotiin pääsyä. Rahallisesti puhutaan jo sadoista euroista, joita kyydit maksavat. Tämä ihminen kysyi, että tapetaanko heidät tällä taksiuudistuksella, Juvonen kertoo.

Vanhustenhoitoa siviilityönään tekevä Juvonen kauhistui saamastaan viestistä.

– On pöyristyttävää huomata, miten Kelan taksiuudistus on käynnistynyt kuin täysin ilman harjoitusponnistusta. Tämäkin uudistus on osunut kaikkein heikompiin ihmisiin. Vakavasti sairaat ihmiset ovat tämänkin uudistuksen maksumiehiä ja naisia.

– Taksiuudistus liittyen Kela kyyteihin on valmisteltu huonosti ja vaikuttaa sille, että riskianalyysit tähän uudistukseen ovat jääneet täysin tekemättä. Tämä on todella pelottavaa, eikä nosta luottamusta uudistuksiin, joita hallitus ajaa. Keskeneräisesti tehtyä, kiireellä, aivan kuten soteakin ajetaan läpi vaikka harmaan kiven, Juvonen toteaa.

– Taksiautoilijat ovat olleet myös yhteydessä ja he ovat aidosti pahoillaan, hämillään ja pettyneinä uudistukseen. Taksiautoilijoita ei saa tämän uudistuksen aiheuttamista ongelmista syyttää.

– Mikä ihme Kelan toimintatavoissa tai ohjauksessa on vikana, kun uudistukset tökkivät joka kerran? Tuoreessa muistissa on myös toimeentulon maksatukseen liittyvä episodi, joka sekin ontui ja otti voimille toteuttaa, Juvonen kysyy.

Kela korvaa tällä hetkellä vain Kelan maakunnan välityskeskuksesta tilatut kyydit.

– Kelan taksimatkoissa on kuitenkin ollut valtavia ongelmia ja viivästymisiä ja asiakkaat ovat joutunueet hoitoon ehtiäkseen tilaamaan yksityisen taksin ja maksamaan sen myös itse.

Juvonen vaatii taksiasiakkaille aiheutuneiden kustannusten korvaamista.

– Kelan on korvattava Kelan taksiasiakkaille aiheutuneet ylimääräiset kustannukset taksimatkoista, jotka asiakas on joutunut tilaamaan muualta kuin Kelan välityskeskuksesta. Puhutaan jo sadoista euroista per potilas, vaatii kansanedustaja Arja Juvonen.

SUOMEN UUTISET