Eduskuntavaaliehdokas Atte Kalevan (kok.) mielestä Isis-miehiä ei kaivata Suomeen. Sen sijaan sisäministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan ne Isisin riveissä taistelleet, joilla on Suomen kansalaisuus, voivat palata tänne.

– Perussuomalaisten pelko ajaa kokoomuksen tempoileviin ja ristikkäisiin kannanottoihin. Siksi ennen vaalipäivää on saatava varmuus siitä, mikä on kokoomuksen todellinen linja, perussuomalaisten työmies Matti Putkonen sanoo.

Ruotsi ei auta taistelijoita palaamaan

Helsingin kaupunginvaltuutettu, kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Atte Kaleva kirjoittaa Twitterissä, että hän ei toivota tervetulleeksi terroristiryhmä Isisin riveistä Suomeen palaavia. Hänen mukaansa asiasta on kuitenkin otettava vastuu.

– Lainsäädäntöä pitää muuttaa silloin kun se ei vastaa tarpeeseen. Näin näyttäisi olevan palaavien Isis-morsiamien ja muiden jihad -sympatisoijien kohdalla, Kaleva twiittaa.

Isis-järjestön kokemien tappioiden jälkeen Syyriasta ja Irakista Eurooppaan on nyt palaamassa useita Isis-järjestön riveissä taistelleita henkilöitä. EU-jäsenvaltioiden johtajat ovat esittäneet nuivia näkemyksiä siitä, mitä näille henkilöille pitäisi tehdä.

Ruotsin pääministeri Stefan Löfvenin mukaan Ruotsi ei aio auttaa palaamaan sellaisia kansalaisiaan, jotka ovat taistelleet Isisin riveissä.

Mykkänen: Paluuseen valmistaudutaan jo

Eduskuntavaaleihin on aikaa alle kaksi kuukautta. Mitä pitäisi päätellä Kalevan twiittauksesta. Onko kokoomuksen linja se, että Isisin riveissä taistelleet eivät ole tervetulleita takaisin Suomeen?

Vastaus näyttäisi riippuvan siitä, keneltä kysyy. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoi äskettäin Ylen haastattelussa, että Isis-alueilta palaavien tuloon valmistaudutaan Suomessa jo etukäteen, kun tietoa saadaan esimerkiksi suurlähetystöjen kautta.

Mykkäsen mukaan Suomi ei ole houkuttelemassa tai hakemassa Isis-miehiä takaisin, mutta paluu Suomeen näyttäisi kuitenkin järjestyvän – tavalla tai toisella.

– Lähtökohta on tietysti, että jos on Suomen kansalaisuus ja matkustusasiakirjat kunnossa, suomalaisuus on olemassa, Mykkänen sanoo haastattelussa.

Ministeri pehmentää lausuntoaan toteamalla, että palaaviin taistelijoihin tulisi kohdistaa erityisiä toimenpiteitä mahdolliseen ”radikalisaation tunnistamiseen.”

Suomesta lähtenyt ainakin 80 taistelijaa

Suojelupoliisin mukaan Suomesta on lähtenyt taistelijoiksi yli 80 tunnistettua henkilöä, vaikka heitä saattaa olla enemmänkin. Lähtijöiden joukossa on sekä miehiä että naisia. Suojelupoliisin mukaan he voivat olla uhka Suomeen palattuaan.

Kokoomuksen vaihteleva linja suhtautumisessa Isis-miesten paluuseen aiheuttaa taatusti äänestäjille päänvaivaa, kun puolueen kanta ei ole tiedossa.

Sisäministeriö oli Mykkäsen linjoilla jo kesällä 2017, jolloin se julkaisi ehdotuksen viranomaisyhteistyön järjestämiseksi, jonka tarkoitus on edistää taistelualueilta Suomeen palaavien ja terroritoimintaan osallistuneiden integroimista yhteiskuntaan.

Halla-aho tyrmäsi sisäministeriön suunnitelmat

Ehdotuksen mukaan terroristijärjestöjen riveistä Suomeen palaaville henkilöille pitäisi harkita erityisiä sosiaalipalveluja, kuten ohitusmahdollisuutta asuntojonossa. Sisäministeriön johdossa oli tuolloin Mykkäsen puoluetoveri Paula Risikko.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho tyrmäsi jo tuolloin kokoomusjohtoisen sisäministeriön suunnitelmat.

–Ehdotuksessa ei ole mitään tolkkua. Sen sijaan ettei rangaistaisi terroritoimintaan osallistumisesta, siitä pitäisi ehdotuksen mukaan siis palkita. Sisäministeriön suunnitelmat vain madaltaisivat kynnystä osallistua terroristiseen toimintaan, Halla-aho ihmetteli.

Vaarallista peliä suomalaisten turvallisuudella

Perussuomalaisten työmies Putkosen mukaan kokoomuksen vaihtelevat lausunnot koettelevat äänestäjien kuluttajansuojaa.

– Perussuomalaisten pelko ajaa kokoomuksen myös maahanmuuttopolitiikassa tempoilevaan ja ristikkäisiin kannanottoihin. Tällainen aina kuulijakunnan mukainen vaihtolämpöinen politiikka on tyypillistä kokoomukselle. Siksi ennen vaalipäivää olisi saatava varmuus siitä mikä on kokoomuksen virallinen linja.

Putkoselta – kuten muiltakaan perussuomalaisilta – ei löydy kiinnostusta vastaanottaa Isis-terroristeja.

– Isisin riveissä taistelleiden palaaminen Suomeen ja terapiahoitojen kautta kansalaisoikeuksien myöntäminen on todella vaarallista peliä suomalaisten turvallisuudella, Putkonen jyrähtää.

SUOMEN UUTISET