Valtiovarainministeri Katri Kulmuni vastaa Turtiaisen kysymykseen mahdollisesta euroerosta tai euron romahtamisesta, että hallitus ei valmistele vastaavaa tilannetta mitenkään.


Ano Turtiainen kysyi aiemmin keväällä, että miten Suomi on varautunut mahdolliseen euron hajoamiseen ja tilanteeseen, jossa Suomen pitää siirtyä nopeallakin aikataululla omaan valuuttaan ja kuinka suuret Suomen maksettaviksi tulevat sitoumukset olisivat euron hajotessa.

– Tämä ei ole mikään poliittinen kysymys tai mielipidekysymys. Kysymys on Suomen edusta ja varautumisesta kriisitilanteisiin. Näyttää siltä, että syvenevässä talouskriisissä Suomi on heittäytymässä muiden EU-maiden hyväksikäytettäväksi. Meidän pitää itse varautua, muut maat eivät sitä tee puolestamme, Turtiainen sanoo.

Hallitus on välinpitämätön tai ymmärrystä vailla

Ministeri perustelee vastaustaan muun muassa sillä, että Suomi on sitoutunut euroalueen jäsenyyteen ja vakaus- ja kasvusopimukseen.

– Hallitus joko on välinpitämätön, tai heiltä puuttuu ymmärrys siitä, että euron hajoaminen on todellinen riski. On erittäin vastuutonta olla varautumatta euron hajoamiseen. Yksityinen työryhmä on selvittänyt kaksi vuotta eurosta eroamisen vaikutusta. Tällaisen selvityksen tekeminen kuuluu hallitukselle, ei yksityiselle taholle.

– Sodankin varalle on varasuunnitelma, esimerkiksi hävittäjien hankinta on osa sellaista. Miksei sotaakin turmiollisemman valuuttajärjestelmän romahduksen varalle ole tehty mitään varautumisselvitystä? Turtiainen ihmettelee.

SUOMEN UUTISET