Terrori-iskun vuosipäivänä lauantaina nähdään Turun keskustassa useita mielenosoituksia. Marokkolaisen Abderrahman Bouananen jihadistisessa tarkoituksessa tekemästä terroriteosta on 18.8 tullut kuluneeksi vuosi.

Tiedossa on ainakin kolme mielenilmausta.

Kansallismielisten Liittouma järjestää klo 15 hiljaisen kulkueen Turun Tuomiokirkolta Aurajoelle, jossa seuraa kukkien lasku. Muistopuheen pitää vahvasanaisena puhujana tunnettu Mauri Peltokangas.

Tapahtuman nimi on ”188 -Kukkavirta”, ja siihen on ilmoittautunut noin 200 henkilöä.

Turun kaupunki ei järjestä muistotilaisuutta vuosipäivänä.

Turun Perussuomalaiset moittivat kaupunkia välinpitämättömästä suhtautumisesta iskuun.

Osallistujia haalitaan ulkomailta

Turun Sanomat kertoi aiemmin, että lauantaina mieltään osoittaa myös kansallissosialistinen Pohjoismainen Vastarintaliike PVL sekä sitä vastustava Turku ilman natseja -vastamielenosoitus. Turun Sanomat kutsui jälkimmäistä ensin äärivasemmistolaiseksi, mutta oikaisi sittemmin uutistaan. Turku ilman natseja on oman ilmoituksensa mukaan puoluepoliittisesti sitoutumaton mielenosoitus.

Pirkanmaan käräjäoikeus lakkautti PVL:n 2017 antamallaan tuomiolla, mutta päätös ei ole vielä lainvoimainen. Asiasta kertoi Yle.

Turku ilman natseja -vastamielenosoitus järjestetään Turussa lauantaina 18.8.2018 protestina Pohjoismaisen vastarintaliikkeen samana päivänä olevaa mielenilmausta vastaan. Mielenosoitus alkaa Puolalanpuistosta klo 11.15 lähtevällä kulkueella. Asiasta kerrottiin tiedotteella. Tilaisuuteen on Facebookissa ilmoittautunut noin 450 henkilöä, ja paikalle järjestetään bussikuljetuksia Tampereelta ja Helsingistä. Tilaisuudessa puhuu muun muassa Hassan Zubier, Iso-Britannian kansalainen ja Turun terrori-iskun uhri.

PVL:n marsseihin on usein osallistunut ulkomaisia toimijoita. Liike on pohjoismainen, ja sen jäsenet käyvät toisensa tilaisuuksissa.

Myös vastamielenosoittajien joukkoon on odotettavissa ulkomaisia jäseniä. Laitavasemmistolainen Varisverkosto julkaisi 31.7. kansainvälisen toimintakutsun, jossa se pyytää englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi ihmisiä osallistumaan PVL:ää kohti suunnattuun vastamielenosoitukseen.

Poliisille tulossa työntäyteinen lauantai

Suomessa on nähty viime vuosina useita tilanteita, joissa PVL:n ja sekä politiikan vasemmalta laidalta löytyvien vastavoimien välille on syntynyt tappelunnujakoita.

Jännitettä on omiaan lisäämään 2016 tapahtunut Jimi Karttusen pahoinpitely, jonka jälkeen hän menehtyi. Karttusta potkaisseelle PVL:n jäsenelle langetettiin kahden vuoden vankeustuomio törkeästä pahoinpitelystä.

Vasemmisto puolestaan on jo vuosien ajan yllyttänyt joukkojaan katujen haltuunottoihin. Joskus kutsuista löytyy pupuja ja alpakoita, toisinaan vaaditaan ”tuhoamista ja kuolemaa”. Toisinaan vastakkainasettlu yltyy rähinöinniksi, toisinaan ei. Poliisi on tyypillisesti estänyt ryhmittymien välisen avoimen konfliktin pitämällä ryhmät riittävällä etäisyydellä toisistaan.

Todennäköisyys rähinöinnille on kuitenkin lauantaina jälleen korkea, ja poliisilla on edessään työntäyteinen viikonloppu.

Toivottavasti melske ei liiaksi häiritse turkulaisten hiljentymästä tapahtuneen äärellä.

SUOMEN UUTISET