Perussuomalaiset europarlamentaarikot kritisioivat kovin sanoin Euroopan komission puheenjohtajaksi valittua Ursula von der Leyenia, kuten Suomen Uutiset kertoi aiemmin. Unkarin hallituspuolue Fideszin euroedustajat kuitenkin äänestivät von der Leyenin puolesta. Unkarilaiset uskovat, että von der Leyenin johdolla EU-politiikka voi järkevöityä.

Komission puheenjohtajan mandaatti on ennennäkemättömän heikko – marginaalia jäi vain yhdeksän ääntä. Poliittinen oikeisto tuki von der Leyenia ja vasemmisto vastusti. Unkarin Fidesz-KDNP-koalition 13 europarlamentaarikon äänet olivat valinnan kannalta ratkaisevia, kirjoittaa Unkarin hallituksen valtiosihteeri Zoltán Kovács blogillaan.

Äänestyksen jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Strasburgissa Fideszin europarlamentaarikko Balázs Hídvéghi muistutti siitä, että toisin kuin Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokas Manfred Weber, von der Leyen hyväksyi unkarilaisten tuen ja tuli valituksi.

Koska äänestys oli todella tiukka, von der Leyen jäi eräänlaiseen kiitollisuudenvelkaan unkarilaisia kohtaan.

– Uuden johtajan kanssa on mahdollisuus tasapainoisempaan, järkevämpään Euroopan Unionin politiikkaan, Hídvéghi sanoi. Hän lisäsi, että unkarilaiset odottavat, että uusi komission puheenjohtaja kunnioittaa Unkarin kansan tahtoa.

Unkarin tuki on ehdollista

Toukokuun europarlamenttivaaleissa Unkarin kansa teki selväksi, että he haluavat EU-johtajat, jotka lopettavat maahanmuuton, kunnioittavat Keski-Euroopan maita ja pidättäytyvät loukkamasta jäsenmaiden suvereniteettia, Kovács kirjoittaa.

Europarlamentaarikko Hídvéghi sanoi, että tulevien EU-johtajien on ymmärrettävä, että aluekehitys- ja maataloustuet ”eivät ole almuja”, vaan tukia, jotka jäsenvaltiot ovat ansainneet ja jotka edistävät Euroopan Unionin menestystä.

Maahanmuutoin hillitsemiseksi uuden Euroopan komission puheenjohtajan tulee myös ottaa johtava rooli tiukemman EU-ulkorajojen valvonnan vakiinnuttamiseksi ja sellaisen hallintokulttuurin kehittämiseksi, jossa jäsenmaat, jotka kantavat valtavasti vastuuta rajavalvonnasta, saavat ennemminkin palkinnon kuin rangaistuksen, Kovács kirjoittaa blogillaan.

– Ursula von der Leyen voitti ohuella marginaalilla, jota hänellä ei olisi ollut ilman Fidesz-KDNP:n ja pääministeri Viktor Orbánin tukea. Unkarin tuki jatkossa ei ole ehdotonta: meillä on täsmälliset toiveet uudelle komission puheenjohtajalle, ja pidämme silmällä Unkarin kansan etua joka askeleella, Kovács kirjoittaa.