Nuori kanadalainen ministeri Michelle Rempel julkaisi syyskuussa twiitin, jossa hän makasi hymyssä suin kotivuoteellaan ja vakuutti, että hänen olonsa on nyt ”melko turvallinen”.

Kyse oli ns #SecureBedroomSelfie:stä, jonka Rempel julkaisi vastalauseena ISIS-terroristijärjestön julkaisemalle uhkaukselle. ISIS oli National Post -lehden mukaan yllyttänyt jäseniään tappamaan kanadalaisia, amerikkalaisia, australaisia, ranskalaisia ja muita eurooppalaisia. ISISin nimissä puhunut Abu Muhammad Al-Adnani yllytti kannattajiaan tappamaan vääräuskoisia jopa makuuhuoneissaan. Rempel halusi kuvan keinoin osoittaa, että hän ja muut ovat uhkauksista huolimatta turvassa.

Vain kuukausi ehti kulua Rempelin makuuhuoneseelfiestä, kun hän joutui julkaisemaan aivan erilaisen twiitin. ”Äiti, olen piilossa ja turvassa”. Twiitti oli lähetetty Kanadan parlamenttitalosta, jonka käytävillä riehui islamiin kääntynyt pyssymies.

Poliitikot – pääministeri Stephen Harper mukaanlukien, joutuivat lukkiutumaan turvaan. Ampuja ehti haavoittaa yhtä parlamentin turvamiestä, ennen kuin hänet ammuttiin kuoliaaksi.

Seuraavassa twiitissään Rempel kyseli, onko turvallista poistua. Hetken kuluttua hän kiitti twiitissään turvamiehiä ja lupasi lopuksi palata seuraavana päivänä töihinsä.

Kanadassa 30 Syyrian ”matkaajaa”, Norjassa 60, Suomessa 45

Pohjoismaat eivät ole turvassa terrorismilta. Yle uutiset kertoi syyskuussa ISIS-terroristien aikeista Norjassa – siellä aiottiin surmata umpimähkään valittu tavallinen norjalainen perhe. Terroristit aikoivat kuvata surmateot ja jakaa videon internetissä. Norja kohotti välittömästi valmiuttaan saadessaan vinkin tulevasta iskusta.

Onko Kanadassa tai Norjassa poikkeuksellisen paljon jihadisteja? Ei – ainakaan jos tilannetta verrataan Suomeen.

Norjassa on kolmisenkymmentä Syyriassa käynyttä. Noin 60 ihmistä on matkustanut Norjasta Syyriaan taistelemaan, ja noin puolet heistä on palannut takaisin.

CNN:n taannoinen selvitys kertoi, että Suomella on kyseenalainen maailmanennätys hallussaan. Uutistoimiston mukaan Suomesta on lähtenyt eniten jihadisteja Syyriaan suhteessa muslimiyhteisön kokoon. Sama selvitys paljasti, että Kanadasta on lähtenyt Syyrian suuntaan 30 taistelijaa. Määrä on pienempi kuin Suomen luku – täällä lähtijöitä on 40, ja heistä on palannut 20.

Sisäministeriö selvittää parhaillaan Suomessa, voidaanko konfliktialueilta palaavien maahantulo estää.

Matias Turkkila