Disneyn suoratoistopalvelu on lisännyt nukkeohjelma Muppet Show’n yhteyteen varoituksen ”loukkaavasta sisällöstä”, ja ohjelmaa pystyy katsomaan vain aikuisen käyttäjätilillä. Varoituksen syyksi epäillään mm. ohjelmassa esitettyjä kansallisia stereotypioita. Alun perin 70-luvulla tuotettu brittiläinen komediallinen nukkeshow ei ole ainut sisältövaroituksia saanut ohjelma. Disney on lisännyt varoitukset myös mm. Aristokatteihin ja Peter Paniin.

Muppetit on poliittisen korrektiuden ja herännäisyyden viimeisin uhri, uutisoi DailyMail.

Disneyn suoratoistopalvelu varoittaa katsojiaan, että Kermit-sammakon, Miss Piggyn ja ystävien seikkailut sisältävät ”loukkaavaa sisältöä.” Niiden katsomiseen vaaditaan täysi-ikäisen käyttäjätili. Käytännössä Muppetit joutui siis lapsilukon taakse.

Varoituksessa kerrotaan:

”Tämä ohjelma sisältää kielteisiä kuvauksia tai suhtautuu muuten vain asiattomasti ihmisiin tai kulttuureihin. Nämä stereotypiat olivat väärin, ja ne ovat väärin yhä edelleen.”

”Sen sijaan, että poistaisimme sisällön, myönnämme kyllä sen haitallisuuden, otamme siitä opiksi ja pyrimme herättämään keskustelua luodaksemme yhdessä paremmin ihmisiä huomioivan tulevaisuuden.”

Alkuperäisestä The Muppet Show’sta tehtiin Englannissa viisi tuotantokautta vuosina 1976-1980. Komediallinen nukkeohjelma tuli tutuksi slapstick-huumorista, parodioista ja nimekkäistä vieraista, jotka olivat aikansa kuuluisuuksia.

Nyt tuoreeltaan lisätyssä sisältövaroituksessa ei avattu tarkemmin, mistä ohjelman yksityiskohdista oli kyse. Varoituksen uskotaan viittaavan Muppettien intiaani-, arabi-, ja aasialaishahmoihin. Eräässä jaksossa laulaja Johnny Cash esiintyi lavalla, jota koristi Etelävaltioiden lippu.

Jaksoihin sovelletaan maakohtaista sensuuria. Esimerkiksi eräs kansallisia stereotypioita esittelevä jakso on nähtävissä Yhdysvalloissa, mutta ei Isossa-Britanniassa.

Sensuuriin turhautuneet fanit ovat arvostelleet käytäntöjä: ”On kyllä turhauttavaa asua ”vapaassa” maassa, kun yhtiöt sanelevat, mitä ihmiset saavat ja eivät saa katsoa.”

Muppetien lisäksi Disney on lisännyt sisältövaroituksia myös muihin ohjelmiinsa kuten Aristokatteihin, Dumboon ja Peter Paniin.

Sisältövaroitukset voidaan nähdä yrityksen kompromissina, jossa se ei harjoita täyttä sensuuria, mutta joutuu tekemään absurdeja herännäisiä temppuja välttääkseen vihamielisten aktivistien boikotin ja cancel-kulttuurin.

Parlamentin konservatiiviedustaja Andrew Bridgen vitsaili asiasta: ”Haluaisin tietää, ketkä muppetit ovat taas tämänkin takana. Pian lapset eivät saa katsoa televisiosta mitään muuta kuin kaikista uusimpia ohjelmia. Eikö muka mikään ole enää turvallista?”

Muppettien hupaisaa toilaamista voi katsella vaikkapa täältä:

SUOMEN UUTISET