Yhteyksistä radikaaleihin islamisteihin epäilty ruotsalaiskansanedustaja eroaa sosialidemokraateista mutta jää ”villiksi” kansanedustajaksi. Tapaus tulee vaivaamaan sosialidemokraatteja tulevaisuudessakin, koska puolueen puheenjohtaja Magdalena Andersson puolusti sinnikkäästi kyseistä kansanedustajaa vielä viime syksynä.

Ruotsalaiskansanedustaja Jamal El-Haj eroaa sosialidemokraateista mutta jää eduskuntaan ”villinä” kansanedustajana. Hän perustelee asiaa siten, että kansanedustajan luottamustoimesta eroaminen olisi väärin hänen äänestäjiään kohtaan.

Ero tapahtui sen jälkeen kun sosialidemokraattinen puolue oli kehottanut häntä eroamaan kansanedustajan tehtävästä. El-Haj oli menettänyt puolueensa luottamuksen, koska häntä epäiltiin yhteyksistä radikaaleihin islamisteihin.

El-Haj osallistui viime keväänä Malmössa pidettyyn Palestiina-konferenssiin, jonka puheenjohtajaa epäillään yhteyksistä terroristiryhmä Hamasiin. Kokouksen jälkeen julkaistussa kuvassa Jamal El-Haj syleilee kyseistä puheenjohtajaa. Tästä nousseen kohun johdosta El-Haj joutui eroamaan ulkoasianvaliokunnasta, mutta sosialidemokraattien puheenjohtaja Magdalena Andersson puolusti vahvasti hänen toimintaansa vielä viime syksynä.

Jatkaa ”villinä” kansanedustajana

Villejä kansanedustajia on Ruotsin valtiopäivillä ollut ennenkin, mutta El-Haj on ensimmäinen demareista eronnut. Poliittisten valtasuhteiden kannalta asialla ei ole mitään merkitystä, koska Jamal El-Haj todennäköisesti äänestää jatkossakin vasemmistoblokin puolesta oikeistohallitusta vastaan.

Ruotsin yleisradion toimittaja Elisabeth Marmorstein on kuitenkin sitä mieltä, että tämä tapaus ei tule unohtumaan, vaan vainoaa sosialidemokraatteja jatkossakin, koska puolueen puheenjohtaja Magdalena Andersson asettui niin näkyvästi puolustamaan islamistiyhteyksistä epäiltyä kansanedustajaansa. Poliittiset vastustajat tulevat muistuttamaan tästä.

Yritti vaikuttaa imaamin turvapaikkahakemuksen käsittelyyn

Expressen-lehden kolumnisti Sofie Löwenmark kirjoitti viime viikolla, että Jamal El-Haj oli vuonna 2017 pyrkinyt kansanedustajan asemaansa hyväksi käyttäen vaikuttamaan erään imaamin turvapaikkahakemuksen käsittelyyn. Kansanedustaja otti puhelimitse yhteyttä maahanmuuttovirastoon pyytääkseen, että imaami saisi jäädä Ruotsiin. Hänen mielestään imaamin käännyttäminen olisi suuri menetys Ruotsille.

Kyseinen imaami sai turvapaikan Ruotsista. Hän saarnaa nykyään arabiaksi malmölaisessa moskeijassa, joka on rakennettu Qatarin rahoituksella. Qatarin emiraatti rahoittaa valtavilla summilla moskeijoiden rakentamista länsimaissa edistääkseen äärivanhoillisen wahhabismin leviämistä maailmalla.

Moskeijaa ja imaamia epäillään myös yhteyksistä muslimiveljeskuntaan ja Hamas-terroristijärjestön tukemisesta. Kyseinen imaami on aiemmin saarnannut Skånessa sijaitsevassa ääri-islamistien moskeijassa yhdessä kahden salafistisaarnaajan kanssa, joista toinen on karkotettu Ruotsista uhkana maan turvallisuudelle.

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Lena Hallengren kertoi TV4:lle, että puolue oli jo aiemmin tietoinen siitä, että Jamal El-Haj oli pyrkinyt vaikuttamaan imaamin turvapaikka-asian käsittelyyn. Hän kuitenkin sanoo, että El-Haj kertoi puolueelle tapahtuneesta hieman ”eri version” kuin mikä nousi julkisuuteen Expressen-lehden jutun myötä.

SUOMEN UUTISET