Eilen illalla Yleisradion vaalitentissä nähtiin yhdeksän eduskuntavaaliehdokasta pohtimassa työhön ja työllistämiseen liittyviä kysymyksiä.

Keskustelun aiheena oli myös Juha Sipilän hallituksen luoma aktiivimalli, eli työttömään työnhakijaan kohdistuva aktiivisuusvelvoite, jonka täyttämättä jättämisestä seurauksena on työttömyysturvan aleneminen.

Kokoomus puolustelee mallia

Eduskuntaan ehdolla oleva kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki kertoi, että kokoomus pitäisi aktiivimallin edelleen voimassa, jos kokoomus jatkaa hallituksessa. Myös keskustan Katri Kulmuni ilmoitti että keskusta on yhä aktiivimallin takana.

– Kokoomus on sitoutunut aktiivimalliin, emme ole valmiita siitä luopumaan, Lepomäki sanoi eilen Ylellä.

Keskusta ei tiedä, onko työllistänyt

Keskustan Kulmunilta kysyttiin, montako ihmistä aktiivimalli on työllistänyt, kun aktiivimallin leikkuri on osunut yli 160 000 työttömään työnhakijaan.

– Aktiivimalli on ensisijaisesti työllisyyspoliittinen keino. En osaa suoraan vastata, paljonko työllisyys on kasvanut nimenomaan sen ansiosta, Kulmuni pyöritteli.

PS laittaisi romukoppaan

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio perusteli, että aktiivimallista pitäisi luopua. Tavio huomautti, että aktiivimalli ei ole luonut uusia työpaikkoja.

– Tilastoinnissa on vaikeata se, että vaikka toimittajakin alussa sanoi, että meillä on 250 000 työtöntä työnhakijaa, kyllä, se pitää paikkansa, mutta ulkopuolella on sama määrä lisää. Todellisuudessa meillä siis on puoli miljoonaa työtöntä.

– Aktiivimallin ongelma on se, että henkilöstä tulee tilastollisesti työssäkäyvä jo sillä, että hän on töissä yhden tunnin viikossa. Eihän se näin ole, vaan työn täytyy olla sellaista, että sillä pystyy elämään. Olisi siis mitattava enemmän tehdyn työn määrää kuin yhden tunnin työviikkoja, Tavio sanoi.

SUOMEN UUTISET