Eduskunnassa käytiin viime viikolla lähetekeskustelu Julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2021-2024. Julkisen talouden suunnitelma sisältää Suomen vakausohjelman sekä vastaa EU:n vaatimukseen keskipitkän aikavälin budjettisuunnitelmasta. Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koposen mukaan suunnitelma on täysin ylioptimistinen, jonka seurauksena menokehykset ylitetään ja raju velkaantuminen jatkuu.


– Hallituksen vastuuttomuus on käsinkosketeltavaa. Olisi toivottavaa, että hallitus edes hyveposeeraisi leikkaamalla kehitysavusta, sillä tällaisessa taloudellisessa tilanteessa meillä ei vain yksinkertaisesti ole varaa työntää velkarahaa loputtomasti toimimattomaan kehitysapuun, Ari Koponen sanoo.

Koposen mukaan riihessä ei saatu aikaiseksi läheskään riittäviä työllisyystoimia siihen verrattuna, että koko hallitusohjelma lepää 75 prosentin työllisyysasteen varaan.

Velkaantuminen paisuu

Riittämättömien työllisyystoimien lisäksi hallitus ei saanut aikaan myöskään menoleikkauksia, sillä se on erittäin haluton perumaan mitään hallitusohjelmansa hankkeita.

– Tämän seurauksena velkaannumme lisää 900 miljoonalla eurolla vuonna 2022 ja 500 miljoonaa euroa vuonna 2023. Hallituksen vasemmistolainen ideologia ohjaa paisuttamaan menoja, verottamaan ja ottamaan velkaa. Hallitusta pitäisi kehua hyvistä ja tehokkaista toimista, vaikka tosiasiassa velan ottamisessa ja verojen korottamisessa ei ole mitään vaikeaa. Päinvastoin se on juuri se kaikista helpoin ratkaisu.

– Lisäksi, kun oppositiosta huomautetaan holtittomasta lainanotosta, hallitus käyttää lapsia, vanhuksia ja muita heikompiosasia ikään kuin ”ihmiskilpenä”, että, näiltäkö ryhmiltä te sitten leikkaisitte. Tämä on vastenmielinen tapa, Koponen huokaisee.

Hyveposeeraamista lainarahalla

Pelkästään kehitysavun määräksi on budjetoitu ensi vuodelle 1,245 miljardia euroa. Jos oletetaan, että kehitysapua budjetoidaan myös vuodelle 2023 saman verran, jo pelkästään näillä varoilla saisi katettua kehyksen ylimenon ja kehitysmaillekin jäisi vielä reilu miljardi rahaa jaettavaksi.

Koposen mielestä on täysin absurdia, että hallitus ei halua koskea kehitysapuun pitkällä tikullakaan, vaan laittaa sen Suomen tulevaisuuden ja heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten edelle.

– Presidentti Koivisto sanoi viisaita sanoja kolmisen kymmentä vuotta sitten siitä, miten valtio, joka velkaantuu, ei voi lähettää velkarahaa maan rajojen ulkopuolelle. Tätä viisautta toivoisi myös nykyisiltä päättäjiltä, mutta vihervasemmistohallitukselta se on liikaa pyydetty, Koponen sanoo.

Otsikon virheellinen sanajärjestys korjattu.

SUOMEN UUTISET