KOLUMNI Maassamme on nyt poikkeuksellinen biologinen uhka, Covid-19-virus. Mielestäni suurin uhka, joka voi lisätä viruksen aiheuttamia kuolemia, on sairaanhoitohenkilöstön sairastuminen. Sairastuneista lääkäreistä on jo useita esimerkkejä maailmalta, ja Suomessakin on altistuneita hoitohenkilöstön työntekijöitä. Tilanne on ongelmallinen myös teollisuudelle, koska suojainten menekki on valtava ja kaikki maat haluavat ostaa niitä.

On täysin järjenvastaista, että Suomesta on myyty ulos suojaimia valmistanut yritys ja suojainhankinnat ovat EU-kilpailutuksen ”ansiosta” siirtyneet ulkomaiseen tuotantoon.

Suurin uhka, sairaanhoitohenkilöstön sairastuminen ja sitä kautta hoitavien toimintojen halvaantuminen, on estettävissä jo maassamme olevilla varusteilla. Tässä tilanteessa olisi viisasta laittaa Puolustusvoimien hallinnassa olevat ”kaasunaamarit” jakoon kriittisen sairaanhoidon varmistamiseksi. Tämä olisi hyvin perusteltu ratkaisu, koska naamareita on puolustusvoimien hallussa merkittävä määrä ja ne ovat käsitykseni mukaan huollettavissa ja uudelleen käytettävissä.

Jos minulla olisi valta, laittaisin kaikki Puolustusvoimien hallussa olevat ”kertakäyttöiset” suojaimet ja hengityssuojaimet välittömästi jakoon. Käytetyt suodattimet tulisi kerätä talteen ja suojainten uudelleenkäyttö tulisi kartoittaa; miten ne saadaan turvalliseksi mahdollista uudelleenkäyttöä varten. Dekontaminointi ainakin tuntuu loogiselta vaihtoehdolta ja tähän tarkoitukseen löytyy Suomesta yritys, joka valmistaa näitä laitteita.

Jos minulla edelleen olisi valta päättää, käynnistäisin sopivassa mittakaavassa Puolustusvoimien suojelu- ja lääkintäalan kertausharjoitukset. Puolustusvoimat on myös varautunut biologiseen sodankäyntiin, joten heillä on varmasti kykyä rajoitustoimien suunnitteluun ja tehostamiseen. Saisimmeko tällä tavoin lääkintäalan henkilökuntaa julkisen puolen vahvistamiseen?

Testaamisen lisäämiseksi ja testaamisen tehostamiseksi lääkintäala voisi käynnistää drive-in-kenttäsairaalat ja tulosten analysoinnissa käytettäisiin yliopistoja, jotka ovat tarjonneet apuaan koronatestaukseen, mutta joka on edelleen käyttämättä.

Varusmiesten lomat tulisi mielestäni keskeyttää viruksen leviämisen estämiseksi. Myös Uudenmaan rajasulkua tulisi tehostaa, koska nyt satoja pieniä, muutaman hengen rakennusyrityksiä kulkee pohjoisemmasta Suomesta viikoittain pääkaupunkiseudulle ja sieltä takaisin maakuntiin. Vielä parempi olisi tehdä lyhyt, totaalinen 2-3 viikon ”lockdown” ulkonaliikkumiskieltoineen, jonka uskon olevan tehokkaampi ja taloudelle kokonaisvaikutukseltaan pienempi keino.

Juha Mäenpää
kansanedustaja (ps.)