Perussuomalaisten kansanedustaja Ari Koponen on ihmeissään ’’hit and run’’ -tyyppisten rikosten määrän kasvusta. Onnettomuuspaikalta pakenemisia on sattunut vuoden sisään useampia.

Kansanedustaja Ari Koposta ihmetyttää, miten joku voi katsoa moraaliseksi oikeudekseen paeta onnettomuuspaikalta ilman, että jäisi selvittämään tilannetta. Jokaisella ajokortin haltijalla tulisi olla sen verran vastuuntuntoa, että onnettomuustilanteessa pysäytetään ajoneuvo ja autetaan onnettomuuden uhreja.

Rikos, jossa liikenneonnettomuuspaikalta poistutaan ilman lupaa, kutsutaan poliisitermein hit and runiksi. Moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan on liikenneonnettomuuteen osallisena velvollisuus pysäyttää välittömästi ajoneuvonsa ja kykynsä mukaan avustaa vahingoittuneita. Jos hän rikkoo kyseistä auttamisvelvollisuuttaan, hänet on tuomittava rangaistukseen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä liikennepaosta tieliikenteessä.

Rangaistuksena törkeän liikenneturvallisuuden vaarantamisesta voidaan tuomita enintään 30 päiväsakkoa tai enimmillään kaksi vuotta vankeutta. Liikennepaosta voidaan tuomita sakkoa tai vankeutta enintään yksi vuosi.

Rangaistuksia liikennepaosta kovennettava

— ­Mieleen juolahtaa väkisinkin kysymys siitä, ovatko rangaistukset tällaisista rikoksista riittäviä, sillä nyt tuntuu olevan yllättävän helppoa karata paikalta ilman, että moottoriajoneuvon kuljettaja kokisi velvollisuudekseen jäädä selvittämään tilannetta. Tilanteesta tekee entistä vakavamman myös se, että kuski ei voi tietää, onko kolarissa sattunut henkilövahinkoja ja kuinka vakavia, mikäli hän karkaa tilanteesta, sanoo Koponen.

– Onnettomuudessa, jossa vastakkain ovat moottoriajoneuvo ja kevyen liikenteen kulkija, moottoriajoneuvo voittaa aina.

Koposen mielestä tuomioita vastaavanlaisista rikoksista on kovennettava reilusti. Myös autokoulussa on hyvä painottaa enemmän, että liikenneonnettomuuspaikalta pakeneminen on erittäin tuomittava teko. Tällä hetkellä rangaistus liikennepaosta on joitakin kymmeniä päiväsakkoja, mikä ei varsinaisesti toimi pelotteena. Tästä syystä rangaistusasteikon koventaminen olisi erittäin perusteltua.

Suomen Uutiset