Venäjä juonii merirajoilla ja käännytyslaki on eduskunnan käsittelyssä. Suomesta on piakkoin lähdössä signaali, että tänne ei voi eikä edes kannata yrittää ovista ja ikkunoista. A-Talkissa Suomen rajojen turvallisuudesta olivat keskustelemassa Mauri Peltokankaan lisäksi Tytti Tuppurainen (sd.), Jukka Kopra (kok.) sekä Atte Harjanne (vihr.).

Venäjän aikeet tarkastella yksipuolisesti merirajoja Itämerellä ja erityisesti Suomenlahdella on saanut aikaan voimakkaitakin reaktioita Suomessa. Venäjä on lisännyt löylyä käymällä yön hämärässä noukkimassa rajapoijuja pois Viron ja Venäjän välisestä Narvajoesta.

Suomessa niin sanottu käännytyslaki on eduskunnan käsittelyssä ja täällä on pohdittu, voisiko se mahdollisesti olla yhtenä syynä Venäjän jälleen kerran yllättäviin ja provokatorisiksikin luonnehdittaviin toimiin.

– Ilman muuta siellä on – niin kuin jokaisella maalla – omat suunnitelmansa ja tämä tilanne mikä nyt on päällä, voi tietysti vaikuttaa siihen. Kuten sanottua, kyllä minä olisin tässä kohtaa pää kylmänä, rauhallisesti tilanne pois. Katsotaan mikä tässä on ollut takana ja sen jälkeen sitten toimitaan, mikäli tarpeellista, arvioi eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas.

Käännytyslaki viesti Kremlille

Eduskunta käsittelee parhaillaan hallituksen lakiehdotusta, joka sallisi rajavartijoiden käännyttää laittomat maahanyrittäjät rajalta, käytännössä itärajalta takaisin Venäjälle. Eli lain tarkoitus on hankaloittaa Venäjää käyttämästä välineellistettyä maahantuloa vaikuttamiskeinona.

– Kyllä se parhaimmillaan lähettää sen viestin, että Venäjä ei voi tällä tavoin meitä painostaa. Se lähettää sen viestin Kremlille, että meillä on oikeusvaltiona laki, joka ohjaa virkamiesten toimintaa rajalla; tästä ei mennä, totesi sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Tytti Tuppurainen.

– Sitten se lähettää viestin näille siirtolaisille, sinänsä viattomille turvapaikanhakijoille, joita Venäjä on välineellisesti käyttänyt hyväkseen…ei kannata lähteä tähän Venäjän operaatioon Suomen rajalle.

Uutinen kiiri lähtömaihin

– Tämä laki tarvitaan ehdottomasti ja tämä antaa työkaluja rajaviranomaisillemme pitää tilannetta kontrollissa mutta eihän tämä kaikkia ongelmia ratkaise, pohti eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jukka Kopra.

– Melkein väitän, että kun tämä paketti hyväksytään, niin siitä kiirii uutinen maailmalle siihen malliin, että se jo hillitsee lähtöalueilla lähtöhaluja tulla tänne käyttämään hyväksi tätä järjestelmää.

Eduskunta päättää

Lainsäädännön valmistelu Suomessa antaa signaalin itäpuolelle Suomen rajaa, että täällä valmistaudutaan.

– Signaali menee myös kolmansiin maihin, niihin, joista saattaa olla peräisin tämä välineellistetty porukka, joka sitten työnnetään tuolta tulemaan pahimmassa skenaariossa, Peltokangas sanoi.

– Tämä on sellainen hieno asia, joka ennaltaehkäisee, että Suomesta lähtee selkeä, yhteinen signaali kaikkien puolueiden osalta. Eduskunta on tässä nyt se, joka tässä päättää ja olen tosi luottavainen siihen, että saadaan tästä hyvä lopputulos.

– Mitä enemmän meillä on hyvää lainsäädäntöä, ihan riippumatta siitä mihin sektoriin lainsäädännössä se kohdistuu, niin se on aina Suomen ja suomalaisten etu, Peltokangas painotti.

SUOMEN UUTISET