Oppositiopuolueet perussuomalaiset ja kokoomus suunnittelevat yhteistä välikysymystä hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta. Puolueiden mukaan hallituksen sote-uudistus ei kykene vastaamaan sille asetettuihin tavoitteisiin: se ei paranna ihmisten hoitoonpääsyä eikä hillitse sote-palvelujen kustannusten kasvua. Oppositiopuolueet ovat huolissaan myös siitä, millaiset vaikutukset hallituksen maakuntamallilla on kaupungeille ja kunnille.

Sote-uudistuksen sivuvaikutuksena kunnat ja kaupungit laihtuvat puoleen nykyisestä. Marinin sote-mallissa kuntien pitäisi kuitenkin edelleen hoitaa alueensa elinvoima ja siihen liittyvät investoinnit.

– Olemassa oleva kestävyysvaje ei katoa mihinkään, vaikka hallitus loisi uuden raskaan hallintohimmelin. Verotus uhkaa pikemminkin kasvaa ja lähipalvelut heikentyä, kun pieniltä kunnilta katoaa päätösvalta sote-palveluihin sote-valtuustojen yksinkertaisen enemmistön keskittyessä kullakin alueella yhden tai kahden kaupungin käsiin, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio toteaa.

Hallitus ummistaa silmänsä valuvioille

Sote on eduskunnan käsiteltävänä, mutta valiokunnissa on tullut selväksi, että hallitusenemmistö ummistaa silmänsä kritiikiltä ja on viemässä uudistusta läpi valuvioista huolimatta.

– Emme voi hyväksyä sitä, että hallitus runnoo uudistusta, joka jäykistää palveluiden tuottamistapoja siten, että nopeaa hoitoon pääsyä on entistä vaikeampi järjestää. Hallitus väittää luottavansa asiantuntijoihin ja tutkittuun tietoon, mutta samalla se sivuuttaa valiokuntien kuulemien asiantuntijoiden viestin siitä, ettei Sanna Marinin sote näytä hillitsevän kustannuksia vaan pikemminkin pahentaa kestävyysvajetta ja johtaa veronkorotuksiin, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

– Perussuomalaiset ja kokoomus katsovat, että soten lähtökohdat on nostettava ajoissa koko eduskunnan arvioitavaksi. Siksi suunnittelemme yhteistä välikysymystä sote-uudistuksen valuvioista ja kutsumme siihen koko opposition mukaan, Mykkänen ja Tavio summaavat.

Suomen Uutiset