Saksan teollisuuden ahdinko on vaarassa voimistua entisestään. Tulevaa talouskasvua hyvin ennakoiva ostopäällikköindeksi kertoo Saksan teollisuuden supistuvan vauhdikkaammin. Maalle tärkeä autoteollisuus on vaikeuksissa.

Laajalti seurattu IHS Markitin teettämä ostopäällikköindeksi kertoo, että Saksan teollisuus supistuu nyt kovinta vauhtia seitsemään vuoteen. Tuolloin elettiin yhteisvaluutta euron kannalta hyvin kriittisiä hetkiä.

Maan teollisuuden ostopäällikköindeksi laski kesäkuun 45 pisteen lukemasta heinäkuussa 43,2 pisteeseen. 50 pistettä on raja, joka erottaa tuotannon supistumisen ja kasvamisen toisistaan.

Saksan teollisuuden raju rojahdus

Saksan teollisuuden ostopäällikköindeksi on tullut vauhdilla alas. Maan teollisuus kasvoi ripeää tahtia vielä viime vuonna. Pudotus on samaa suuruusluokkaa kuin ennen kesän 2012 pudotusta. Tuolloin yhteisvaluutta euro oli revetä liitoksistaan.

– Viime vuoden alun voimakas kasvu tuntuu nyt kaukaiselta muistolta, IHS Markitin ekonomisti Phil Smith kiteyttää tilannekuvaa.

Smith kirjoittaa lehdistötiedotteessa, ettei maan vientitilaukset ole olleet näin alhaalla yli kymmeneen vuoteen. Teollisuuden yritykset irtisanovat väkeä ja ne on pakotettu leikkaamaan hintojaan kysynnän hiivuttua.

Autoteollisuuden lasku rajua

Saksan autoteollisuus on erityisissä ongelmissa. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla autoteollisuuden tuotanto supistui peräti 12 prosentilla.

Autoteollisuus on hyvin merkittävä ala Saksan taloudelle. Se kattaa noin 5 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Yli kolme autoa neljästä menee vientiin. Siksi maailmantalouden käänteet näkyvät autoteollisuuden menestymisessä niin hyvässä kuin pahassa.

Brexitin epävarmuus, Kiinan hyytynyt kysyntä autoille, kauppasodan eskaloituminen ja talouskasvun hiipuminen rokottavat kaikki Saksan autoteollisuutta. Lisäksi tällaisena hetkenä autonvalmistajien tulisi investoida sähköautojen valmistukseen. Kulut olisivat suuria, kun taas tulot ovat kaventuneet.

Saksan koko lainakanta vajosi pakkaskoroille

Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan eskaloituminen näkyy myös Saksan valtiolainojen jälkimarkkinakoroissa. Kaikki eripituiset Saksan joukkovelkakirjat vajosivat alle nollan prosentin perjantaina.

Saksan valtiolainoja pidetään turvasatamana huonoina hetkinä. Korkojen putoaminen tarkoittaa kasvanutta kysyntää näille valtiolainoille. Saksan keskuspankki arvelee maan bruttokansantuotteen supistuneen vuoden toisella neljänneksellä. Syksy ei näytä tuovan teollisuudelle helpotusta.

Saksan valtiolainojen tilanne kuvastaa paitsi maailmantalouden hyytymistä myös inflaatio-odotusten pysymistä aneemisina pitkän aikaa. Euroopan keskuspankki tavoittelee noin kahden prosentin vuotuista inflaatiota.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF leikkasi koko maailman talouskasvunäkymiä.

Henri Alakylä