Italialainen la Repubblica-lehti kertoo verkkosivuillaan, että euroalueen valtiovarainministereistä koostuva Eurogroup olisi jo viime marraskuun huippukokouksen yhteydessä tehnyt salaisen sopimuksen Kreikan velkahelpotuksista.  Sopimuksen mukaan Kreikka saisi kaikista EU:n myöntämistä luotoista lyhennys- ja korkovapaata aina vuoteen 2020 asti. Kreikan valtionvelasta suurin osa on euroalueen muiden valtioiden ja vakausrahaston omistuksessa.

Mikäli tieto pitää paikkansa, se asettaa artikkelin kirjoittaneen Federico Fubinin mielestä julkisuudessa käydyn Kreikka-keskustelun, Kreikan vaalikampanjan sekä vaalien tuloksen mielenkiintoiseen valoon. Vaalit voittanut Syriza-puolue nousi vaatimuksillaan velkahelpotuksista, mutta istuva pääministeripuolue ei voinut käyttää vaalikampanjassaan jo syntynyttä sopimusta hyväkseen.

Suomessa sekä valtiovarainministeri Antti Rinne (sd) ja pääministeri Alexander Stubb (kok) ovat antaneet lausuntoja, joiden mukaan Suomi ei suostu velkahelpotuksiin. Mikäli tieto sopimuksesta pitää paikkansa, heidän lausuntojensa todenperäisyys on kyseenalainen.

Juhani Huopainen