Ruotsidemokraatit pysyivät kolmanneksi suurimpana puolueena ja nostivat kannatustaan lähes viisi prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista.

– Isompaa voittoa toki toivottiin, mutta iso laiva kääntyy hitaasti. Enemmistö ruotsalaisista on vuodesta toiseen kyselyissä sitä mieltä, että maahanmuuttoa pitäisi vähentää, mutta äänestyskäyttäytyminen ei aina ole rationaalista, kirjoittaa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Demareille huonoin tulos sataan vuoteen

Halla-aho muistuttaa, että Ruotsin sosialidemokraatit tekivät huonoimman tuloksensa sataan vuoteen ja että kyseessä oli luonteva ”torjuntavoitto”.

– Toimittajat ovat aamun mittaan kysyneet, mitä hyötyä voitosta on, kun muut puolueet eivät halua tehdä ruotsidemokraattien kanssa yhteistyötä. Ruotsin poliittinen järjestelmä onneksi on sellainen, että vaikuttaa voi myös hallituksen ulkopuolelta.

– Sen enempää porvari- kuin sosialistiblokkikaan ei voi muodostaa hallitusta tai saada budjettejaan läpi ilman ruotsidemokraattien tukea. Paitsi tietysti liittoutumalla keskenään kuten edellisten vaalien jälkeen, mutta nyt nähtiin, mitä sellaisesta seuraa, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Keskustelu tervehtyy, maahanmuuttopolitiikkaan kiristyksiä

Toimittajia on myös kiinnostanut, miten Ruotsin vaalitulos vaikuttaa Suomeen ja perussuomalaisiin. Halla-ahon mielestä tuloksella on kaksi puolta:

– Keskusteluilmapiirin tervehtyminen ja normalisoituminen Ruotsissa vaikuttaa ilman muuta myönteisesti myös Suomeen. Meillähän kaikenlaista hölmöilyä perustellaan mielellään Ruotsin esimerkillä.

– Myös Ruotsin oleskelulupa- ja perheenyhdistämiskäytännöt epäilemättä jatkavat kiristymistään. Suomen kannalta tässä on se vaara, että Ruotsissa jo olevat kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneet alkavat valua rajan yli Pohjolan hölmölään, Halla-aho varoittaa.

Medialla ja muilla puolueilla oudot huolenaiheet

Halla-ahon mielestä median ja muiden puolueiden kannattaisi olla huolissaan maahanmuuton aiheuttamista ongelmista eikä siitä, miten nämä ongelmat heijastuvat perussuomalaisten tai ruotsidemokraattien kannatukseen.

– Ei päästörajoituksiakaan yleensä kannateta siksi, että ilmastonmuutos voi kasvattaa vihreiden kannatusta.

SUOMEN UUTISET