Helsingin kaupunginvaltuustossa käsitellään tänään kaupunginhallituksen esitystä laajentaa laittomasti maassa olevien oikeutta maksuttomiin palveluihin ja toimeentuloon.

Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen listasi palvelut, joita Helsinki tarjoaa jatkossa maksutta laittomasti maassa oleville henkilöille, jos esitys menee läpi. Veronmaksajien piikkiin ovat menossa:

– lääkkeet

– majoitus

– ruoka

– sairauksien hoito ja seuranta

– rokotukset

– hammashoito

– pidempikestoinen majoitus raskaana oleville ja pienten lasten perheille

– apu löytää väyliä pois paperittomuudesta

– oikeudellinen neuvonta

– mielenterveyspalvelut

– toimeentulotuki

Lisäksi kaupunginhallitus esittää, että edellä mainittuja palveluja tulee mainostaa kaupungin internet-sivuilla monilla kielillä mm. arabiaksi, somaliksi, bulgariaksi ja romaniaksi. Kaupungin henkilökunnan tulee myös tarjota palveluja aktiivisesti.

Täysin oikeudentajun vastaista

Rantasen mielestä tilanne on täysin absurdi.

– Päätös on päätön ja täysin oikeudentajun vastainen. Puhumattakaan turvallisuudesta ja taloudellisuudesta. Lakia tai turvapaikkaprosessia ei tarvita? Mopo on lähtenyt täydellisesti käsistä.

– Samaan aikaan kun valtio pohtii (tai ainakin sanoo pohtivansa) miten laittomasti maassa oleskelua vähennetään tehokkaasti, kutsuu Helsinki kaikki kylään. Ilmaiseksi. Koko kalliissa turvapaikkaprosessissa ei ole enää mitään järkeä. Sen lisäksi että tällainen syö uskon lain noudattamiseen, on se täysin helsinkiläisen veronmaksajan harteilla.

Suomalainen ei saa ilmaiseksi

Rantanen huomauttaa, ettei vastaavia palveluita tarjota ilmaiseksi omille kansalaisille.

– Mistä suomalainen saa ilmaiset palvelut ja lääkkeet? Ei mistään. Voiko tämä edes olla lain mukaista, että toiset maksaa, toiset eivät. Siis ne maksaa, joilla on laillinen oikeus olla ja ne eivät, joilla ei ole. Onko hullumpaa kuultu?

Vihreät ja vasemmisto takapiruina

Kaupunginhallituksen päätös syntyi erikoisella tavalla. Se lisättiin apulaispormestari Sanna Vesikansan (vihr.) esittämänä ja Paavo Arhinmäen (vas.) kannattamana kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalon (vas.) aloiteeseen, joka koski paperittomien tilanteen edistämisestä.

Paperittomien ilmaispalvelut menivät kaupunginhallituksessa läpi äänin 8-7.

Ilmaispalveluja vastaan äänestivät kaupunginhallituksessa Terhi Koulumies (kok.), Pia Pakarinen (kok.), Jaana Pelkonen (kok.), Mika Raatikainen (ps.), Wille Rydman (kok.), Tomi Sevander (sd.) ja Jan Vapaavuori (kok.).

Ilmaispalveluiden puolesta äänestivät Paavo Arhinmäki (vas.), Veronika Honkasalo (vas.), Maria Ohisalo (vihr.), Marcus Rantala (rkp.), Nasima Razmyar (sd.), Anni Sinnemäki (vihr.), Reetta Vanhanen (vihr.) ja Sanna Vesikansa (vihr.).

Katso suora lähetys Helsingin kaupunginvaltuuston kokouksesta klo 17.45 alkaen täältä.

SUOMEN UUTISET