Ruotsin poliittista kenttää on eurovaalien alla ravistellut kohu ruotsidemokraattien anonyymeistä sometileistä. ”Trollitehtaaksi” nimitetty toiminta on saanut erityisesti vihervasemmiston sylkemään sappea pyhässä sodassaan kansallismielistä politiikkaa vastaan. Ruotsidemokraattien suosioon kohu ei ole vaikuttanut ja puolue on matkalla kohti historiansa parasta tulosta eurovaaleissa.

Kaikki alkoi siitä, kun TV4:n Kalla fakta -ohjelman toimittaja soluttautui ruotsidemokraattien viestintäosastolle töihin ja viestitti puolueen käyttävän sanomansa levittämiseen tekaistuja sometilejä Riks-uutistoimiston myötävaikutuksella.

Tv-ohjelmat ajettiin ulos sopivasti juuri ennen Ruotsin eurovaalien ennakkoäänestyksen alkamista 22. toukokuuta. MTV Katsomosta jaksot löytyvät tiistaista 28.5. alkaen.

Sekalaista sisältöä

Tikun nokkaan nostettuja tilejä on parikymmentä, kaikkiaan tilejä lienee viitisenkymmentä. Viestit sisältävät pilailua, kritiikkiä, huumoriakin sekä poliittisten vastustajien suoraa arvostelua. Myös porvarihallituksen Tidö-puolueet saavat väliin kuulla kunniansa.

Maahanmuuttokritiikissäkin löytyy, samoin ympäristöliikkeen hyveposeerauksella lasketaan hevosenleikkiä. Kalla faktan löytämillä tileillä on yli 200 000 seuraajaa. Näyttökertoja vuoden alusta maaliskuun loppuun on ollut vajaat 30 miljoonaa.

”Ruotsidemokraatit eivät levitä valheita”

Ruotsidemokraatit ovat suhtautuneet kohuun tyynesti. Puoluejohtaja Jimmie Åkesson jyrää Aftonbladetin mielipidekirjoituksessa puolueen poliittiset vastustajat sekä median, ja kyse on puoluejohtajan mukaan ajojahdista.

– Kuten tavallista tämän sorttisten kampanjoiden yhteydessä, on mahdotonta selvittää kaikkia jälkiä, tulkintoja ja näkökulmia, jotka leviävät ja joita levitetään ympäriinsä, Åkesson pohjustaa.

– Ruotsidemokraatit eivät levitä virheellistä tietoa ja ehdottomasti emme tee sitä tahallisesti. Väite pyörittämästämme trollitehtaasta on näin ollen väärä. Piste.

Ruotsidemokraattien suosio muuttumaton

Åkessonin mukaan on syytä epäillä, että paljastusten takana ovat “poliittiset vaikuttimet”. Kalla fakta on aikaisemminkin setvinyt “pakkomielteisesti” ruotsidemokraattien asioita.

– Käytettyään reippaasti resursseja olettamuksiensa vahvistamiseen – mukaan lukien vuoden kestänyt selvitys, salakuvaukset ja soluttautuminen – olisi tietenkin täydellinen fiasko joutua myöntämään, että kaikki olikin rakennettu aktivismin, kostonhalun sekä puhtaiden salaliittoteorioiden varaan.

Kohu ruotsidemokraattien ympärillä ei ole vaikuttanut puolueen suosioon. Vimeisimmän gallupin mukaan ruotsidemokraatit on edelleen Ruotsin toiseksi suosituin puolue muuttumattomalla 19,9 prosentin kannatuksella.

SUOMEN UUTISET